Άκρως αποκαλυπτική είναι η πολυσέλιδη δικογραφία που υποβλήθηκε στη Δικαιοσύνη από την Ασφάλεια Χανίων για την πολύκροτη υπόθεση κακοποίησης και ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων στο γηροκομείο των Χανίων.

Ads

Ειδικότερα, από την πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας Χανίων από τους πολυάριθμους ύποπτους θανάτους που διερευνήθηκαν, διαπιστώθηκαν 30 ανθρωποκτονίες και 8 απόπειρες. Στη δικογραφία που υποβλήθηκε πρόσφατα και εκδόθηκαν από τον Ανακριτή επτά εντάλματα στις 4 Φεβρουαρίου που εκτελέστηκαν σήμερα, περιλαμβάνονται συνολικά 37 κατηγορούμενοι και για κακουργηματικές πράξεις επτά οι οποίοι και συνελήφθησαν.
 
Ποιες οι κατηγορίες

Οι επτά συλληφθέντες κατηγορούνται από κοινού για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για ανθρωποκτονίες τελεσθείσες εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο και δια παραλείψεως κατά συρροή και σε απόπειρα, για συνολικά 30 θανάτους ηλικιωμένους από το 2009 έως το 2021 και 8 απόπειρες. Πιο συγκεκριμένα, οι ανθρωποκτονίες που έχουν διαπιστωθεί ανάμεσα στους πολυάριθμους άλλους ύποπτους θανάτους, είναι μία περίπτωση το 2009 και όλες οι υπόλοιπες από το 2014 έως το 2021. Λόγω περιορισμού χρόνου και έλλειψης αποδείξεων που μπορεί να προκύψουν στη συνέχεια δεν εξιχνινάστηκαν περισσότερες περιπτώσεις στην παρούσα φάση, παρότι μόνο για την περίοδο 2015-2021 υπάρχουν 293 ύποπτες περιπτώσεις θανάτων.

Με εντάλματα συνελήφθησαν η 43χρονη διαχειρίστρια και νόμιμη εκπρόσωπος του γηροκομείου και η 68χρονη μητέρα της με πρόσθετες κατηγορίες πέρα από τις ανθρωποκτονίες και τις απόπειρες που βαρύνουν και τους επτά, για απάτη από κοινού, κατ’ κατά εξακολούθηση και κατά συρροή με προκληθείσα ζημιά που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και για ψευδείς βεβαιώσεις και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Ads

Επίσης, οι δύο ιδιώτες γιατροί που συνεργάζονταν με το γηροκομείο, ο ψυχίατρος και ο γενικός ιατρός, ηλικίας 50 και 70 ετών, επιπλέον κατηγορούνται για έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, ψευδών καταθέσεων κατά συρροή, παράβαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Οι συλληφθέντες για την υπόθεση αντιμετωπίζουν και κατηγορίες για πλαστές συνταγογραφήσεις ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, για παραβίαση των κανόνων λειτουργίας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Κατόπιν των ίδιων ενταλμάτων συνελήφθησαν επίσης οι δύο νοσηλεύτριες της δομής και υπεύθυνες βάρδιας ηλικίας 44 και 47 ετών και ο 42χρονος γραμματέας του γηροκομείου.

Στην δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 30 κατηγορούμενοι για πλήθος αδικημάτων, ψευδείς καταθέσεις, απάτες κλπ. που αφορούν πλήθος επαγγελματιών, όπως γιατροί, νοσηλευτές, άλλοι εργαζόμενοι κλπ.

Για τους επτά που αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του Ανακριτή και αποτελούν τον κορμό της εγκληματικής οργάνωσης και συνελήφθησαν σήμερα κατόπιν ενταλμάτων, πραγματοποιήθηκαν και σχετικές κατ’ οίκον έρευνες όπου βρέθηκε και κατασχέθηκαν χρήματα και πλήθος χρυσαφικών που εξετάζεται αν ανήκαν στου νεκρούς ηλικιωμένους, ενώ το περιεχόμενο της δικογραφίας προκαλεί ανατριχίλα αφού υπάρχουν λεπτομερείς καταθέσεις που περιγράφουν υποσιτισμούς, έλλειψη φροντίδας των ηλικιωμένων κλπ.

Στο στόχαστρο των ερευνών συμπεριλαμβάνονται επίσης, πληρεξούσια ηλικιωμένων που έχασαν τα σπίτια τους και η υπόθεση θανάτου ηλικιωμένης και την εκταφή της με εντολή Εισαγγελέα, μετά την καταγγελία των παιδιών της για σημάδια κακοποίησης.

Μόλις 0,55 λεπτά την ημέρα για τη “φροντίδα” και “σίτιση” των ηλικιωμένων

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι της δομής δαπανούσαν μόλις 0.55 λεπτά την ημέρα για τη «σίτιση» και την «φροντίδα» των ηλικιωμένων και το modus operandi που ακολουθούσαν βασιζόταν στην μεγάλη λίστα αναμονής που είχαν και έτσι ουσιαστικά «ξεπάστρευαν» σύντομα τους τροφίμους για να ακολουθήσουν οι επόμενοι και να συνεχιστεί η ροή του χρήματος.

Τους υποσίτιζαν, τους έδιναν επίτηδες χαλασμένες και επικίνδυνες προς κατανάλωση τροφές και εντόσθια ζώων που προμηθεύονταν δωρεάν, τους έδιναν βαριά ηρεμιστικά με μη επαρκώς δικαιολογημένες ιατρικές πράξεις και τους έδεναν με ζώνες, δεν τους έπλεναν, δεν τους άλλαζαν συχνά τα σεντόνια και τα ρούχα και τους εγκατέλειπαν στις ακαθαρσίες τους και όλα αυτά οδηγούσαν στον μαρασμό τους και σύντομα στον θάνατό τους.

Αυτά προκύπτουν όλα από τη σχετική έρευνα και δικογραφία που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα αυτό το γηροκομείο λειτουργούσε σαν κρεματόριο.

Πρόσθετα, από τους υπόλοιπους 30 κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται δύο συμβολαιογράφοι και δύο μεσίτες που εμπλέκονται σε απάτες που έγιναν με αγοραπωλησίες ακινήτων ηλικιωμένων σε Καστέλι Κισάμου και Χανιά και αφορά στην απάτη των 120.000 ευρώ, καθώς επίσης 12 υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που δεν ήλεγχαν ως όφειλαν τη συγκεκριμένη δομή.

Τονίζεται δε, από τις Αρχές ότι ενδεχομένως να ευθύνονται και για άλλους θανάτους για τους οποίους δεν βρέθηκε επαρκές αποδεικτικό υλικό το οποίο μπορεί να προκύψει όμως στη συνέχεια ενώ ανάμεσα στους θανάτους ήταν και εκείνος του πατέρα της γυναίκας που προχώρησε στην πρώτη καταγγελία και άνοιξε τον δρόμο για τη διερεύνηση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης.

Και νέες καταγγελίες

Μεταξύ των νέων καταγγελιών, είναι η περίπτωση ενός 72χρονου ανθρώπου, που αν και κατάκοιτος, δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Τον άνθρωπο πήγαν οι συγγενείς του στη μονάδα τον Αύγουστο του 2019, προκειμένου να έχει καλύτερη περιποίηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ Χανίων, στενό συγγενικό του πρόσωπο, τον πρώτο μήνα όλα κυλούσαν ομαλά, στη συνέχεια, άρχισαν προβλήματα σχετικά με τη σίτισή του, ενώ και ο ίδιος εξέφρασε τη δυσφορία του για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, συγγενικό του πρόσωπο τον βρήκε δεμένο.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο άνθρωπος κρύωσε και ο γιος του ζήτησε να φέρει δικό του γιατρό, κάτι που η ιδιοκτήτρια της μονάδας αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν συντρέχει λόγος. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα μετά από 1 ½ μήνα, να πέσει το οξυγόνο του και να χάσει την επαφή με το περιβάλλον.

Με επιμονή της οικογένειας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου στα Επείγοντα, διαπιστώθηκε ότι ο άνθρωπος είχε υποστεί σηπτικό σοκ από τις κατακλύσεις.
Ο 72χρονος κατέληξε και -όπως καταγγέλλει ο γιος του, μέσα σε 6 περίπου μήνες, από την ημέρα δηλαδή της εισαγωγής του στο γηροκομείο, μέχρι την ημέρα που άφησε την τελευταία του πνοή, είχε μείνει στην κυριολεξία η σκιά του εαυτού του, αφού είχε χάσει 40 κιλά.

Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος των κατηγορουμένων

Από πλευράς του, ο συνήγορος υπεράσπισης της δομής, Νίκος Ρουσσόπουλος, μιλώντας στο Parakritika.gr άφησε σαφείς αιχμές για παραβίαση της ποινικής δικονομίας και για τα δικαιώματα που έχουν οι εντολείς του, χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προανάκρισης!

Μάλιστα, ο κ. Ρουσσόπουλος πρόσθεσε ότι η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης, χωρίς να υπάρχει ολοκλήρωση της διαδικασίας, σχετίζεται για… προφανείς λόγους με την πρόσφατη απόδραση από το αστυνομικό μέγαρο Χανίων.

«Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει, σε προκαταρκτική εν εξελίξει να εκδίδονται εντάλματα, χωρίς καν να έχουν κληθεί ακόμη οι εντολείς μου να δώσουν έγγραφες καταθέσεις. Εκδόθηκαν εντάλματα για δήθεν τέλεση αδικημάτων και υποψία φυγής στο εξωτερικό, τη στιγμή μάλιστα που είμαστε παρόντες σε όλες τις διαδικασίες. Δηλώνω ότι πρόκειται για μεθόδευση με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το πρόσφατο περιστατικό με τους δραπέτες από το αστυνομικό μέγαρο Χανίων», επεσήμανε ο κ. Ρουσσόπουλος.