Μάταια αναζητούν από την Παρασκευή τα δωρεάν self test οι γονείς και εκπαιδευτικοί, εν όψη του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα. Στα περισσότερα φαρμακεία, ήταν εξαντλημένα, ενώ η πλατφόρμα έκλεισε το Σάββατο στις 5.00 το απόγευμα.

Ads

Οι πολίτες εκφράζουν την αγανάκτηση τους μέσω του διαδικτύου, γράφοντας πως το τρίτο self test την εβδομάδα, ήταν το μόνο μέτρο που προτεινε η υπουργός για το ασφαλές άνοιγμα και φτάσαμε στο σημείο να μην υπάρχει ούτε ένα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, τονίζοντας ότι χθες υπήρχαν σε φαρμακαποθήκες 2 εκατ. , αλλά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς είπε στον Σκάι ότι σε άλλα φαρμακεία έχει εξαντληθεί η δωρεάν ποσότητα και σε άλλα έχουν μείνει ελάχιστα. Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, η απάντηση που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί όταν επικοινωνούν με την φαρμακαποθήκη που τα διαθέτει, είναι πως έχουν τελειώσει.

Οι περισσότεροι γονείς και εκπαιδευτικοί δηλώνουν ανήσυχοι, καθώς ήδη τα μέτρα για την επανέναρξη των σχολείων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι εξαιρετικά ελλιπή. Γι’αυτόν τον λόγο η ΟΛΜΕ προχωράει τη Δευτέρα σε στάση εργασίας.

Ads

Χρήστες του διαδικτύου, από την Αθήνα και την επαρχία, γράφουν στα social media πως επισκέφτηκαν μάταια όλα τα φαρμακεία της περιοχής, φεύγοντας με άδεια χέρια και αναρωτιούνται πως θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο, ενώ δεν βρήκαν ούτε για να αγοράσουν.

image

image

image

image

Οι υποστηρικτές του κυβερνητικού επιτελείου, απαντούν ειρωνευόμενοι-ες τους πολίτες. Παράδειγμα, το τιτίβισμα της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, η οποία δηλώνει πρόθυμη να χαρίσει τα 4 σελφ τεστ της σε μαθητές, για να πάψει η καταστροφολογία.

image

Το ενδεχόμενο κάποιοι γονείς να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο, δηλώνοντας ψευδώς πως έχουν αρνητικό σελφ τεστ, προσθέτει επιπλέον αγωνία στους πολίτες, που επικρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο διαδίκτυο. 

Παραδέχονται τις ελλείψεις τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας

Διαψεύδοντας την αναπληρώτρια υπουργό που είχε διαψεύσει ότι λείπουν τεστ, τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας με κοινή τους ανακοίνωση  παραδέχονται τις ελλείψεις που και παραπέμπουν στα σχολεία και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης που «έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test».

Η ανακοίνωση των 2 υπουργείων:

Διευκρινίσεις σχετικά με τη διάθεση δωρεάν self test

• Από την Τετάρτη 5/1 ως σήμερα δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ και ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο.

• Εχθές και σήμερα το πρωί, λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν ανάγκες.

Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self-test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test.Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self-test για το άνοιγμα της Δευτέρας.

Πολιτικές αντιδράσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Είναι επικίνδυνοι

Για εστίες υπερμετάδοσης του ιού έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή το αυριανό άνοιγμα των σχολείων.

Αναλυτικά, ανέφερε: «Ανοίγουν τα σχολεία χωρίς να έχουν λύσει την προμήθεια των test. Χωρίς πρόβλεψη για άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς όταν νοσεί το παιδί. Σχολεία και χώροι εργασίας θα γίνουν έτσι, για άλλη μια φορά, εστίες υπερμετάδοσης.

Περιμένουν αύξηση σε κρούσματα και αναστέλλουν την κανονική λειτουργία του Παίδων Πεντέλης.

Είναι επικίνδυνοι. Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή!».

ΚΙΝΑΛ: «Nέα ταλαιπωρία γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών με τα self test» :

«Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα διαπιστώνεται έλλειψη των απαραίτητων δωρεάν self test σε πολλά φαρμακεία της χώρας, όπως αναφέρει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Η απουσία προγραμματισμού για τη διάθεση του αναγκαίου αποθέματος και η εκ νέου ταλαιπωρία γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, δείχνει για άλλη μια φορά την επιπολαιότητα και τα διαχειριστικά κενά της δήθεν “επιτελικής” διακυβέρνησης της Ν.Δ.».

ΚΚΕ : «Eγκληματική διαχείριση »

«Το χάος με τα σελφ τεστ, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, επιβεβαιώνει την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης και την ανάγκη να ικανοποιηθεί το αίτημα για μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές. Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις, για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας».