Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο από την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ads

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει  με λεπτομέρειες πώς και πότε θα εφαρμοστούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι μειώσεις του ΦΠΑ ανά κλάδο υπηρεσιών και προϊόντων και όλα τα νέα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας για «ολοκληρωμένο σχέδιο για δημιουργία περισσότερου πλούτου και δίκαιη κατανομή», ανέφερε πως η εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2021 διαμορφώνεται στο 5,9%. «Καλύπτεται περισσότερο από τα 2/3 της ύφεσης του 2020», υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι η εν λόγω εκτίμηση ενδεχομένως να αποδειχθεί και συντηρητική.
 
Όπως είπε, το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει 6 συγκεκριμένους στόχους στο πεδίο της οικονομίας: «Την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από εφέτος. Τη βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, από εφέτος. Την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022. Την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, εντός του 2022. Την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023. Την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το 2023».

«Ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων»

Παρουσιάζοντας και εξειδικεύοντας τα μέτρα, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως για την πραγματική οικονομία, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ:

Ads

► Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, έως το τέλος του 2021.

► Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων περίπου 75.000 νοικοκυριών, που επλήγησαν από την πανδημία, για τρεις ακόμη μήνες.

► Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, για άλλες 50.000 θέσεις.

► Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Με βάση τις νέες προβλέψεις, το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4, το 39% το 1/3, και το 33% το 50%. Αναλύοντας τον σχεδιασμό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, δήλωσε πως η μείωση του ποσοστού επιστροφής θα γίνεται ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, και εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας, επιστρέφεται:

Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019: Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων. Επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων. Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.

Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019: Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων. Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%). Επιπλέον, ισχύει έκπτωση 15%, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση, το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.

► Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό, έως τον Δεκέμβριο του 2021.

► Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες και τους ξεναγούς.

► Παρέχεται το πρώτο ένσημο στους νέους έως 29 ετών. Συγκεκριμένα, για το 2022, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση. Πρόκειται για ένα ποσό 1200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες, εκ των οποίων τα 600 θα πηγαίνουν στο εργοδότη – ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους – και τα υπόλοιπα στον εργαζόμενος, δηλαδή 100 ευρώ για τον καθένα μηνιαία. Για εργασία μερικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, δηλαδή 50 ευρώ στον καθένα μηνιαία. 

► Επεκτείνεται, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.

► Χορηγείται, τον μήνα Δεκέμβριο, διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους πλέον – για εκείνο τον μήνα – 130 εκατ. ευρώ.

► Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης κατά 20%. Έτσι, το συνολικό επίδομα θέρμανσης ανέρχεται πλέον στα 100 εκατ. ευρώ.

► Επιδοτείται, τουλάχιστον για το 4ο τρίμηνο του 2021, το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 kWh, με ποσό 30 €/MWh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Η επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης.  Το κόστος θα καλυφθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Σχετικά με τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, βάσει των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, είπε πως αυτές ανέρχονται σε ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ. Συνεχίζοντας με την εξειδίκευσή τους ανέφερε: 

► Συνεχίζεται, και για το 2022, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα.

► Επεκτείνεται, για το 2022, η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

► Μειώνεται περαιτέρω ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων – σε μόνιμη βάση – από το 24% στο 22%.

► Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τoν Ιούνιο του 2022.

► Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022.

► Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022.

► Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.

► Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.

► Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή, από το 13% στο 6%.

► Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, προχωρά η μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. «Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. Η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Διαρθρωτικές αλλαγές και πώληση δημόσιας περιουσίας

Σχετικά με την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και πώληση δημόσιας περιουσίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα εξής μέτρα: 

► Περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Ενδεικτικοί κλάδοι: Εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, Οικιακές υπηρεσίες, Υπηρεσίες καθαρισμού, Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, Υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι, Γυμναστήρια, σχολές χορού, Ταξί, Νομικές υπηρεσίες. Επιπλέον, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

► Αναμόρφωση του πλαισίου της φορολοταρίας. Πλέον θα δίνεται διαφορετική στάθμιση, ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται και με το οικογενειακό εισόδημα. Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν. Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

► Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.

► Φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

► Τέλος, στο πεδίο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, μετά τις 3 πρόσφατες παραχωρήσεις της Εγνατίας Οδού, της ΔΕΠΑ Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως δρομολογείται: η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς και η εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου και Λευκίμμης Κέρκυρας, η προετοιμασία του διαγωνισμού για την επανα-παραχώρηση της Αττικής Οδού, η αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες, η ωρίμανση έργων αξιοποίησης ιαματικών πηγών και η αναδιοργάνωση εταιρειών, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ.