Σε εξέλιξη παραμένει η πύρινη εστία στο Νεοχώρι Γορτυνίας, αλλά χωρίς ενεργά μέτωπα, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Υπό έλεγχο έχουν τεθεί, η αγροτική φωτιά που ξέσπασε αργά το μεσημέρι στα Μέθανα και το απόγευμα σε δάσος στη Βουρβουρού, στο δήμο Σιθωνίας στη Χαλκιδική.

Ads

Σε τρεις περιοχές της Ανατολικής Μάνης  – Σκαμνάκι, Δεσφίνα και Καρέα – σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν αρχικά να τις περιορίσουν και στη συνέχεια να τις ελέγξουν.

Σε όλο το μέτωπο της Γορτυνίας διάσπαρτες εστίες καίνε, αλλά χωρίς αναζωπυρώσεις. Στόχος των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι να μείνουν οι φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές. Στη βόρεια Εύβοια επιχειρείται να τεθούν υπό έλεγχο και τα τελευταία μέτωπα.

Νωρίτερα (συνεχής ενημέρωση)

19:οο Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Βουρβουρού – Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Φούρκα

Ads

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα, σε δασική έκταση στη Βουρβουρού, στο δήμο Σιθωνίας. Στο σημείο επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Στο μεταξύ, η πυρκαγιά στη Φούρκα, στη χερσόνησο Κασσάνδρας, μια από τις πέντε που ξέσπασαν χθες, πιθανόν λόγω κεραυνών, είναι σε ύφεση, χωρίς ενεργό μέτωπο.

15:40 Πυρκαγιά στην Τανάγρα Βοιωτίας

Πυρκαγιά σε δασική έκταση εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην Τανάγρα Βοιωτίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά είναι σε δύσβατο σημείο στη θέση Μαζαραίϊκα και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

15:οο Αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία και στη Μεγαλόπολη

Οι άνεμοι, οι οποίοι πνέουν στην περιοχή της Γορτυνίας, προκαλούν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, κυρίως στην περιοχή του Νεοχώριου.

Οι εναέριες και οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις, προκειμένου να μην λάβουν διαστάσεις και απειλήσουν γειτονικές κατοικημένες περιοχές.

Επίσης, αναζωπύρωση της φωτιάς σημειώθηκε και στην Μεγαλόπολη και συγκεκριμένα στην περιοχή Νεοχώρι, όπου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να την περιορίσουν.

13:30 Μικρές εστίες φωτιάς στον Πύργο

Σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν νέες αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά γύρω από τις περιοχές Κρυονέρι, Λάσδικα, Μηλιές και Δούκας υπάρχουν αρκετές πυροσβεστικές δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα, διότι καίνε μικρές εστίες φωτιάς.

10:40 Τα μέτωπα

Σε εξέλιξη αλλά με πολύ καλύτερη εικόνα βρίσκονται δύο από τις πυρκαγιές, που, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκλήθηκαν χθες, πιθανότατα από κεραυνούς, στη Μάνδρα Αττικής και στη Φούρκα Χαλκιδικής.

Παράλληλα, συνεχίζεται η μεγάλη μάχη, με την συνδρομή των ισχυρότατων ξένων πυροσβεστικών δυνάμεων που έσπευσαν να βοηθήσουν τη χώρα μας στον αγώνα κατά της πύρινης λαίλαπας, στα μέτωπα που έχουν προξενήσει τεράστια καταστροφή σε περιουσίες, καλλιέργειες και δάση, σε Βόρεια Εύβοια, Ηλεία-Αρκαδία και Λακωνία.

Η φωτιά στη Μάνδρα έγινε αντιληπτή σήμερα στις 6:10, σε δασώδη έκταση στην περιοχή Γκίνη, στα όρια του δήμου προς τα Γεράνεια Όρη και αποδίδεται σε κεραυνό, καθώς χθες το βράδυ εκδηλώθηκαν άλλες έξι παρόμοιες πυρκαγιές, που αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Το ίδιο και στη Φούρκα Κασσάνδρας Χαλκιδικής, όπου η φωτιά επίσης αποδίδεται σε κεραυνό, καθώς είναι μία από τις πέντε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες στην περιοχή. Οι υπόλοιπες σβήστηκαν άμεσα, ενώ στη συγκεκριμένη πυρκαγιά επιχειρούν 76 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 29 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος.

Επειδή αναμένονται και σήμερα παρόμοια φαινόμενα, ενώ σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4, σε Αττική, Εύβοια, Λακωνία και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία), όλες οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

09:45 Ανατολική Μάνη: Αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων

Στις περιοχές Κρυονέρι, Γέρμα, Μελισσά, Κόκκινα Λουριά, Καρβελάς και Μαραθέα της Ανατολικής Μάνης εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις εστίες φωτιάς και να αντιμετωπίσουν άμεσα πιθανές αναζωπυρώσεις.

08:45 Γορτυνία: Καλύτερη εικόνα

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν υδροληψία από τον ποταμό Λάδωνα, τους επιτρέπει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού.

Στην Γορτυνία έχουν γίνει εκκενώσεις σε πάνω από 20 οικισμούς και συγκεκριμένα: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι. Επίσης ζητήθηκε να γίνει εκκένωση στους οικισμούς Λιβαδάκι και Καπελλίτσα και στον Λάλα Ηλείας.

08:20 Ηλεία: Σε επιφυλακή

Παράλληλα, στην Ηλεία, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ώστε να μην περάσει η φωτιά που καίει στη Γορτυνία. Επίσης, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου έκαιγαν μικρές εστίες φωτιάς.

07:45 Οριοθετημένη η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

Οριοθετημένη και χωρίς να εμπνέει κάποια ανησυχία είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα στον Ασπρόπυργο. Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν μόνο κάποιες πολύ μικρές διάσπαρτες εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Εν τω μεταξύ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό, τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ και τους περισσότερους δρόμους όπου είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Μέχρι την παραλιακή ζώνη, από την Αγία Αννα έως και το Αγριοβότανο, έφτασε η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια.

Παράλληλα, συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονταν όλη την ημέρα χθες στο Αγριοβότανο, στα Ελληνικά, στον Αγιο Νικόλαο, το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά, ενώ μικρότερες αντιμετωπίστηκαν στην Παναγία Ντινιούς, στον οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, στους Γαλατσάδες, την Αβγαριά και τους Καματριάδες.

Εντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες έπληξαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς σήμερα Πέμπτη την Εύβοια από άκρη σε άκρη.

Τα φαινόμενα κατά τόπους ήταν έντονα, καθώς σημειώνονταν ισχυρές καταιγίδες, με έντονη βροχόπτωση, που συνοδεύονταν από ισχυρούς ανέμους.

Ελπίδες για βροχή στο Γορτυνία

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και θα συνεχίσουν να επιχειρούν και κατά τη διάρκεια της μέρας στη Γορτυνία.

Οπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, «οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης περίπου τρεις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στις περιοχές Καλλιάνι και Νεοχώρι», ενώ μικρότερες αναζωπυρώσεις είχαν σημειωθεί στις περιοχές Καστράκι, Πυρρί και Λιβαδάκι.

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις προβλέπονται πιθανές βροχοπτώσεις για την Πέμπτη στην περιοχή και ελπίζω να επαληθευτούν αυτές οι προγνώσεις». Πλέον όλοι περιμένουν βροχή και στη Γορτυνία.

Αττική

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο, η οποία ξέσπασε μετά τα μεσάνυχτα σήμερα Πέμπτη κοντά σε βιομηχανική περιοχή, ενώ έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό. Η φωτιά πάντως παραμένει σε εξέλιξη και αυτήν τη στιγμή το μέτωπό της κινείται προς τη Χασιά.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για να την περιορίσουν, καθώς αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά είχει πάρει διαστάσεις και είχει χωριστεί σε δύο μέτωπα.

Το ένα μέτωπο προς την Αττική Οδό, το δεύτερο προς το γήπεδο του Θρασύβουλου

Από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό (έξοδος προς Μαγούλα στο ρεύμα προς αεροδρόμιο, στην περιφερειακή Αιγάλεω στο ρεύμα προς Ελευσίνα και στην έξοδο 4, Ρουπάκι).

Επίσης, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην οδό Φυλής (από τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ στο ρεύμα προς Φυλή) και στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ από το ύψος του καταστήματος ΛΑΓΙΟΣ.

Ταυτόχρονα, διακόπηκε στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Αττικής Οδού, στο ρεύμα προς Φυλή (μετακίνηση του σημείου Αγίας Σοφίας από Λεωφόρο ΝΑΤΟ στο ρεύμα προς Φυλή).

Παραμένει σε ισχύ η διακοπή στην Ιάσμου, από γήπεδο Θρασύβουλου στο ρεύμα προς Ασπρόπυργο.