Οι πρόσφατες μάχες στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας προκάλεσαν λιμό που πλήττει τώρα περισσότερους από 400.000 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Ads

Στην πρώτη δημόσια συνάντηση για την κρίση στο Τιγκράι, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν ότι έως και 33.000 παιδιά υποφέρουν αυτή τη στιγμή από σοβαρό υποσιτισμό. Παράλληλα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άλλα 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο χείλος του λιμού, ως αποτέλεσμα αυτής της οκτάμηνης σύγκρουσης. Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποίησαν για περαιτέρω εχθροπραξίες, παρά την κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση της Αιθιοπίας.

Η σύγκρουση στο Τιγκράι είχε ένα σημαντικό σημείο καμπής τη Δευτέρα, με την κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας Μέκελε από δυνάμεις πιστές στις περιφερειακές αρχές, που προέρχονται από το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF).

Η κατάσταση «έχει επιδεινωθεί σημαντικά», δήλωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Ραμές Ρατζασινγάμ, στην πρώτη δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Τιγκράι.

Ads

«Οι ζωές πολλών ανθρώπων μεταξύ αυτών (στο Τιγκράι) εξαρτώνται από την ικανότητά μας να φτάσουμε σε αυτούς με φαγητό, με φάρμακα». «Πρέπει να τους πλησιάσουμε τώρα. Όχι την επόμενη εβδομάδα. Τώρα», τόνισε.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απέρριψε την Παρασκευή τις κατηγορίες που εξαπολύθηκαν προς αυτή, με τον αντιπρόεδρο Ντέμεκε Μεκόνεν να δηλώνει σε διπλωμάτες που συνεδρίασαν σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα, πως «Ο υπαινιγμός σύμφωνα με τον οποίο σκοπεύουμε να προκαλέσουμε ασφυξία στον λαό του Τιγκράι, αρνούμενοι την ανθρωπιστική πρόσβαση και χρησιμοποιώντας την πείνα ως πολεμικό όπλο είναι απαράδεκτος»

Ο ΟΗΕ προτρέπει επίσης τις δυνάμεις των ανταρτών, που ονομάζονται Δυνάμεις Άμυνας του Τιγκράι, «να συμφωνήσουν αμέσως και εντελώς στην κατάπαυση του πυρός», που κήρυξε η κυβέρνηση της Αιθιοπίας στην περιοχή, δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Ροζμαρί ΝτιΚάρλο. «Μια κατάπαυση του πυρός που τηρείται από όλες τις πλευρές όχι μόνο θα διευκόλυνε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά θα αποτελούσε επίσης αφετηρία για τις πολιτικές προσπάθειες που απαιτούνται για έξοδο από την κρίση», πρόσθεσε.