Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Ελειού-Πρόνων, στην Κεφαλονιά, σε περιοχή ανάμεσα σε Ξενόπουλο, Καμπιτσάτα και Καπανδρίτι. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, 5-6 μποφόρ, που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού.

Ads

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν 5 ενεργά μέτωπα, γύρω από τα χωρία Αγία Ειρήνη, Καπανδρίτι και Καμπιτσάτα.

Το Καπανδρίτι, όπου η φωτιά απειλούσε σπίτια, έχει ήδη εκκενωθεί, «για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή», όπως ανέφερε νωρίτερα ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αποτρέψει τα χειρότερα, και η φωτιά δεν έφτασε στα σπίτια, ωστόσο ακόμη δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Στον δεύτερο οικισμό, την Αγία Ειρήνη, δεν υπάρχει ρεύμα κι έτσι η επικοινωνία γίνεται με δυσκολία, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως έχει εκκενωθεί και αυτός, ενώ με απόφαση του Δημάρχου Αργοστολίου, εκκενώνονται 3 ακόμη χωριά, και συγκεκριμένα το Κρεμμύδι, το Μαρκόπουλο και η Πάστρα. Οι δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύονται.

Ads

Μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος χαρακτήρισε «επικίνδυνη την πυρκαγιά στο Καπανδρίτι λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο σημείο αλλά και της υψηλής θερμοκρασίας». Για την εκκένωση του χωριού ανέφερε ότι «έγινε κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας».

Η Περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο του ANT1, ότι από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται πως η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε από ένα βοσκό, που προσπάθησε να κάψει χόρτα, ωστόσο δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση από την Πυροσβεστική. 



image