Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, τοποθετούμενος ενώπιον της Ολομέλειας επί του εργασιακού νομοσχεδίου.

Ads

«Αρχιερέα του λαϊκισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  ενώ συνεχίζοντας σημείωσε:«Δεν είστε σε θέση να φιμώσετε τη φωνή της κοινωνίας. Εκτίθεστε. Δεν είναι εύκολο σήμερα να κρύψεις αλήθειες. Μάταια, προσπαθείτε να κρύψετε την αλήθεια».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση «προπαγάνδα και ασύστολα ψεύδη» για την υπεράσπιση του νομοσχεδίου.

«Βαφτίζετε τον Μεσαίωνα, Αναγέννηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε θεμελιώδη λίθο του καθεστώτος που οικοδομεί η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και της κοινωνίας που οραματίζονται, το εργασιακό νομοσχέδιο.

Ads

«Και ποια είναι η μεθοδολογία, η τεχνική για να στηρίξετε το θεμέλιο λίθο σας; Η πρώτη τεχνική είναι η προπαγάνδα και η διαφήμιση με ασύστολα ψεύδη του νομοσχεδίου. Το εμφανίζετε όχι απλώς αναπτυξιακό αλλά και ως φιλεργατικό. Ο μεσαίωνας βαφτίζεται αναγέννηση» υπογράμμισε.

«Και μετά τον αείμνηστο Λάσκαρη, που κατάργησε με νόμο την ταξική πάλη, σήμερα ο κος Χατζηδάκης κάνει ένα βήμα παραπέρα: Τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και τους προσφέρει σμύρνα και λίβανο!» σημείωσε. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι η δεύτερη συνταγή είναι η δυσφήμιση και η συκοφάντηση όσων αντιδρούν και αντιστέκονται.  «Ξαφνικά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές, τα συνδικάτα της χώρας, πλήθος από κοινωνικές οργανώσεις, και όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, στήνονται στον τοίχο της προπαγάνδας ως συνήγοροι του παλιού, όργανα των εργατοπατέρων, των “εργατοπαππούδων” που είπατε εσείς, κινούμενα από σκοτεινά σχέδια» ανέφερε. 

Ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι επικαλείται την έννοια της ελευθερίας για να περάσει το εργασιακό νομοσχέδιο. «Ελευθερία να διαπραγματεύεται ο πανίσχυρος εργοδότης με τον ξεμοναχιασμένο από τον νόμο σας εργαζόμενο. Ελευθερία της ατομικής σύμβασης απέναντι στην… ανελευθερία της συλλογικής. Ελευθερία να προστατεύονται οι εκβιασμοί της εργοδοσίας και οι απεργοσπάστες και να διώκονται οι απεργοί. Ελευθερία να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό. Ελευθερία να γίνεται το ωράριο λάστιχο στο λαιμό της εργατικής μας τάξης. Ελευθερία να μπορεί κάθε επιχείρηση να απολύει όποιον θέλει, χωρίς να ανησυχεί για δικαστικές αποφάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή την δήθεν ελευθερία, που δίνει και το τελευταίο κομμάτι από ψωμί και δικαιώματα στον αχόρταγο πλούτο, την πολέμησαν οι εργαζόμενοι οι εργαζόμενοι στον τόπο μας. Και είχαν μια σειρά από κατακτήσεις που τώρα έχετε την αυταπάτη ότι μπορείτε εσείς να τις ισοπεδώσετε» τόνισε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για φόβο,  απέχθεια, περιφρόνηση αλλά και μίσος προς τη νέα γενιά. «Στερείτε από τους νέους της πατρίδας μας τα όνειρα για πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Στέλνετε αστυνομία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.  Τους στοχοποιήσατε, τους κυνηγήσατε με βαρβαρότητα, τους συκοφαντήσατε, στην πανδημία. Στέλνετε χιλιάδες από αυτούς στην ανεργία με την πολιτική σας. Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας, όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ρυθμίσεις από τα εγχειρίδια του ΣΕΒ και μόνο. «Ξεχρεώνετε γραμμάτια σε αυτούς που σας στήριξαν και σας στηρίζουν» τόνισε.

Υπενθύμισε δε τα καταστροφικά αποτελέσματα της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του 2012, που καταργούσε τις συλλογικές συμβάσεις, που τσάκιζε τους μισθούς κατά 40%, που καθιέρωνε τον δουλικό υποκατώτατο μισθό. «Η ανεργία και δη αυτή των νέων εκτοξεύτηκε στα ύψη. Και η κατάσταση ξέφυγε. Τα εισοδήματα που χάθηκαν έλειψαν από την αγορά. Και η αγορά καταστράφηκε. Οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες έχουν νωπές μνήμες από την πολιτική που εφαρμόσατε το 2012-2014. Από το 2010 έως το 2014 χάθηκαν συνολικά 1 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ την περίοδο 2015 – 2019 δημιουργήθηκαν 450 χιλ. νέες δουλειές. Αυτή είναι η απαράγραπτη ιστορική σύγκριση από την οποία κανείς δε θα ξεφύγει» είπε.

«Η πολιτική σας είναι στον πυρήνα της λογικής του trickle down economics. Η πολιτική που λέει διευκολύνουμε τη συσσώρευση του πλούτου, και η αγορά θα τον διανείμει. Αυτό το
παράδειγμα όμως δεν λειτούργησε ποτέ» σημείωσε, τονίζοντας ότι ακόμη και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου ιδεολογική επίθεση, πυρηνικής κλίμακας, στην παράδοση του Ρήγκαν και της Θάτσερ.

“Προωθείτε μέτρα που ζητούσε η τρόικα χωρίς να υπάρχει τρόικα”

Κατά τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε  ότι το εργασιακό νομοσχέδιο «θα το αποσύρουμε όταν οι πολιτικές συνθήκες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις», αναφερόμενος στην προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση με την φράση «μαρτυράτε χωρίς ξύλο», τονίζοντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν αιτήματα της «τρόικα» που έθεταν σε κάθε κυβέρνηση την περίοδο των μνημονίων όμως η σημερινή τα προωθεί «χωρίς τρόικα». Ειδικά μάλιστα τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ζητήματα των απεργιών ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως αυτή «είναι η δεξιά που γνωρίσαμε, το μαύρο σκοτάδι».

Τέλος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ασκήσει υπεύθυνη πολιτική στα ζητήματα της πανδημίας και του εμβολιασμού σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία που έχει δείξει στο παρελθόν εντελώς αντίθετα δείγματα.