Μπορεί η πανδημία να έβαλε σε γύψο τη ζωή όπως την ξέραμε για τουλάχιστον ένα χρόνο τώρα, ανέδειξε όμως και αρκετά προβλήματα και αποτυχίες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονταν τις τελευταίες δεκαετίες. Οι προκλήσεις για την εποχή μετά την πανδημία είναι μεγάλος και σίγουρα περιλαμβάνονται σε αυτές το ζήτημα της ενίσχυσης του δημόσιου τομέα, των δημόσιων επενδύσεων, της πάταξης της φτώχειας και των ανισοτήτων, της κλιματικής αλλαγής, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ads

Πολλά από αυτά τα ζητήματα, όμως, έχουν παγκόσμια διάσταση. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Αριστερά, ύστερα από πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, πραγματοποίησε μια διαδικτυακή συζήτηση με εκπροσώπους των προοδευτικών δυνάμεων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναζητηθούν οι μέθοδοι συνεργασίας των δυο για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

O Στ. Κούλογλου, που συντόνιζε τη συζήτηση, δήλωσε πως η επιστροφή των ΗΠΑ στην συμφωνία για το κλίμα ήταν ένα από τα θετικά βήματα που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα, προκαλώντας ένα κύμα «μπαιντεν-μανίας» στην Ευρώπη. Πλέον είναι καιρός να χαράξουν οι προοδευτικές δυνάμεις κοινή πορεία για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

«Πρέπει να υπάρξει κοινό διεθνές μέτωπο της παγκόσμιας αριστεράς. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν έχουν πλήξει το Νότο παγκοσμίως. Εκτός από τη Μπάιντενμανία στην Ευρώπη υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Μανία στις ΗΠΑ πλέον γιατί οι πολιτικές του κοινωνικού κράτους, που θέλουμε να εφαρμόσουμε, έχουν εδραιωθεί στην Ευρώπη», δήλωσε η Αμερικανίδα βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων Ιλχάν Ομάρ κατά τη συζήτηση.

Ads

Η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής, Μαρίζα Ματίας είπε πως «υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα μέσα από τη συνεργασία».

Ολόκληρη η εκδήλωση

Ο οικονομολόγος Μαρκ Γουέισμπρορ από την πλευρά του δήλωσε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν έχει τη δυνατότητα να κάνει αλλαγές κομβικής σημασίας, όμως «ο ρόλος της ΕΕ σε αυτό θα είναι επίσης σημαντικός, καθώς ο Μπάιντεν, σε αντίθεση με τον Τράμπ, ενδιαφέρεται σε ένα βαθμό για το τι πιστεύει η Ευρώπη».

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Χέλμουτ Σόλτς, με τη σειρά του, τόνισε πως «οι προοδευτικές δυνάμεις εκατέρωθεν του Ατλαντικού πρέπει να περάσουν από την φάση της αναγνώρισης των προκλήσεων στη φάση σχεδιασμού δράσεων. Πρέπει να καθορίσουμε τις δράσεις μας στο μέλλον».

Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια των Πρασίνων, Μήδεια Μπέντζαμιν, υπογράμμισε την ανάγκη η συνεργασία να στραφεί και στον τομέα του περιορισμού των πυρηνικών όπλων και του εμπορίου όπλων.

Η συμπρόεδρος της ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Μανόν Ωμπρί, παίρνοντας τον λόγο, είπε ότι «η κρίση ανέδειξε ανισότητες τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ. Έδειξε όμως και προθυμία για την αντιμετώπιση της κρίσης επίσης και στις δυο πλευρές με τα προγράμματα ανάκαμψης. Χρειάζεται συντονισμός των δράσεων και συνεργασία στην αντιμετώπιση των κρίσεων και των προβλημάτων. Ειδάλλως θα αποτύχουμε».

Ο Τομπίτα Τσάου, ιδρυτής της ΜΚΟ Justice is Global, που προσπαθεί να βρει εναλλακτικές συνεργασίας για την εξομάλυνση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, παρατήρησε πως οι υπερδυνάμεις συχνά προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους προκαλούν αλλοιώσεις στο παγκόσμιο σύστημα και είναι καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλοιώσεις. Ο, δε, Ισπανός ευρωβουλευτής Έρνστ Ούρτασουν σημείωσε πως η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων θα πρέπει να στοχεύει στην χάραξη ενός νέου παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου. 

Τέλος ο καταξιωμένος δημοσιογράφος και αναλυτής των New York Times,  Στίβεν Ερλάνγκερ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την κα Ομάρ καθώς αντιπροσωπεύει την νέα γενιά στις ΗΠΑ, που σημαίνει ότι αυτές αλλάζουν.  «Δεν ξέρω αν γίνονται πιο “ευρωπαικές” αλλά σίγουρα γίνονται “νεότερες”. Οι προοδευτικές δυνάμεις στις δυο πλευρές του Ατλαντικού θα πρέπει να συνεργαστούν για την κλιματική αλλαγή, για τις θέσεις εργασίας, για το δίκαιο εμπόριο, για την Δικαιοσύνη».

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν εγκαινίασε, όπως όλα δείχνουν, μια περίοδο όπου η συνεργασία των δυο πλευρών του Ατλαντικού σε μια προοδευτική κατεύθυνση να ευνοείται. Όμως, όπως τόνισε ο Στήβεν Ερλανγκερ, οι δυνάμεις που εκπροσωπούν αυτές τις θέσεις πρέπει να κινηθούν γρήγορα. «Το μομέντουμ “Μπάιντεν” δε θα κρατήσει για πάντα».