Ads

Επεισόδια  σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Χιλής, στο Σαντιάγκο, ύστερα από εισβολή της αστυνομίας σε καταλήψεις σε σχολεία, όπου βρισκόντουσαν μαθητές και φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα στην εκπαίδευση.

 
Σύμφωνα με την αστυνομία 139 συνελήφθησαν. Η χρήση βίας «ήταν αναγκαία για τη διατήρηση της τάξης», υποστήριξαν οι αρχές.
 
Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε ύστερα από σχετική εντολή του δημάρχου του Σαντιάγκο, Pablo Zalaquett. Η αστυνομία έκανε χρήση κανονιών νερού και δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές.
 
«Είχαν την ευκαιρία να φύγουν ειρηνικά αλλά δεν την εκμεταλλεύτηκαν», δήλωσε ο Pablo Zalaquett καλώντας τους γονείς να παρέμβουν. «Η κυβέρνηση της Χιλής δεν αποδέχεται την κατάληψη ως διαμαρτυρία», δήλωσε.
 
Το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα στη Χιλή ξέσπασε το περασμένο έτος ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να πραγματοποιήσει αλλαγές στη δημόσια Παιδεία. Αιτήματα του κινήματος είναι η δωρεάν δημόσια εκπαίδευση και η κατάργηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που είναι από τα ακριβότερα στον κόσμο.

Ads

Η πίεση των διαδηλωτών ανάγκασε την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Sebastian Pinera να προχωρήσουν σε κάποιες παραχωρήσεις, όπως η χορήγηση περισσότερων υποτροφιών και η μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια των σπουδαστών, χωρίς ωστόσο να ικανοποιήσει τα αιτήματα των φοιτητών, που ζητούν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία.
 
«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μια μειοψηφία φοιτητών χρησιμοποιεί τη βία για να πάρει αυτό που ζητάει, όπως το έχει ξανακάνει», σχολίασε ο Andres Chadwick, εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας της Χιλής σχετικά με τις καταλήψεις.
 
Όπως αναφέρει το RT, το σύστημα Παιδείας ιδιωτικοποιήθηκε το 1982 κατά την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αυξήσει το κονδύλι για την Παιδεία κατά 1 δις δολάρια μέσω φόρων, αλλά οι φοιτητές επισημαίνουν πως η αύξηση αυτή δεν θα λύσει το πρόβλημα καθώς απαιτούνται σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πρόεδρος Sebastian Pinera αρνείται να αλλάξει ριζικά το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, που έχει σημαντικά προβλήματα όπως την κακή λειτουργία και ποιότητα των δημόσιων σχολείων και τα ακριβά ιδιωτικά πανεπιστήμια, στα οποία οι περισσότεροι χιλιανοί δεν μπορούν να σπουδάσουν.
 
* Κεντρική φωτογραφία από παλαιότερη διαδήλωση