Συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών ξέσπασαν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, καθώς οι μεταξύ τους διαφορές όσον αφορά το μέλλον της χώρας πήραν βίαιη τροπή.

Ads

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν έξω από την κατοικία του αντιπροέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι την ώρα που ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ αναρρώνει σε νοσοκομείο στη Σαουδική Αραβία.

Αντικείμενο της διαφωνίας είναι το μέλλον της Υεμένης, καθώς είναι ασαφές αν ο Σάλεχ εξακολουθεί να κυβερνά τη χώρα ή τον έλεγχο έχει τώρα ο αντιπρόεδρος Χάντι ή ο γιος του Σάλεχ, Άχμεντ. Οι διαδηλωτές ζητούν την άμεση δημιουργία ενός προσωρινού συμβουλίου για να ηγηθεί της χώρας και την παραμονή του Σάλεχ στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων στο Γερμανικό Πρακτορείο, άνδρες που φορούσαν τη στολή της ταξιαρχίας του στρατηγού Άλι Μόχσεν, ο οποίος τάχθηκε με το μέρος των διαδηλωτών νωρίτερα φέτος, άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών και τους ξυλοκόπησαν με ρόπαλα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

Ads

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι άνδρες που άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών ανήκουν πράγματι στην ταξιαρχία του Μόχσεν ή αν πρόκειται για έργο «οπλισμένων δολοφόνων».

Το Συντονιστικό Συμβούλιο της Επανάστασης της Νεολαίας για την Αλλαγή (CCYRC), μιας οργάνωσης της νεολαίας, κατηγόρησε την ταξιαρχία του Μόχσεν ότι έδωσε την εντολή για την επίθεση στους διαδηλωτές και κάλεσε «όλους τους ελεύθερους ανθρώπους» να πάνε και να συζητήσουν μαζί τους για να επιλυθεί το θέμα αυτό και να εγκαθιδρυθεί ένα μεταβατικό συμβούλιο για την επανάσταση.

Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός Κοινή Σύνοδος των Κομμάτων (JMP) και το αντιπολιτευόμενο κόμμα Islah διεξάγουν κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες με τους βοηθούς του Σάλεχ για μια μεταβίβαση της εξουσίας υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας.

Οι ακτιβιστές ανησυχούν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του JMP και της κυβέρνησης μπορεί να αποκλείσουν μια ευρείας βάσης εκπροσώπηση και να οδηγήσουν σε άρνηση του αιτήματος των διαδηλωτών να μην επιστρέψει ο Σάλεχ στην Υεμένη.