Χιλιάδες δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, αλλά και αστυνομικοί, διαδήλωσαν την Πέμπτη στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις, σε απάντηση στην έντονη κριτική που άσκησε εναντίον τους ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί και κατηγορώντας τον για απαράδεκτη ανάμειξη στις υποθέσεις της Δικαιοσύνης, καθώς μίλησε δημόσια για εκκρεμούσα έρευνα ανθρωποκτονίας.

Ads

Οι αντιδράσεις του δικαστικού σώματος καθώς και της αστυνομίας ξεκίνησαν όταν ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σχετικά με την δολοφονία της 18χρονης σερβιτόρας Λετίσια Περέ. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τους δικαστές ότι διέπραξαν λάθος επειδή ο 31χρονος Τόνι Μέιλον, τώρα ύποπτος για τη δολοφονία, είχε καταδικαστεί και εκτίσει ποινή για βιασμό και αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2010 χωρίς να τεθεί υπό την επιτήρηση αρμόδιου υπαλλήλου.

«Όποιος διέταξε ή υπέγραψε την αποφυλάκιση του Μέιλον, θα έρθει αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη»
ήταν η δήλωση του Γάλλου προέδρου. Ο ίδιος έκανε ακόμη λόγο για «σοβαρές δυσλειτουργίες» στο αστυνομικό και δικαστικό σύστημα επιρρίπτοντας ευθέως τις όποιες ευθύνες στους υπαλλήλους.

Από μεριάς τους, οι Γάλλοι δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι καταγγέλλουν «ελλιπείς οικονομικούς πόρους και πενιχρούς μισθούς σε συνδυασμό με τεράστιο φόρτο εργασίας» που είναι υποχρεωμένοι να φέρουν εις πέρας. Όσον αφορά, συγκεκριμένα, την υπόθεση του Μέιλον, διαμαρτύρονται ότι οι 18 αξιωματικοί που είναι αρμόδιοι για την επιτήρηση αποφυλακισθέντων με αναστολή είχαν τεράστιο όγκο δουλειάς, καθώς έπρεπε να ασχοληθούν με 3.300 υποθέσεις. Ζητούν, λοιπόν, άρση των δραστικών περικοπών στον προϋπολογισμό της Δικαιοσύνης, που έχει αυξήσει αφόρητα τον φόρτο εργασίας του σώματος.

Για τον λόγο αυτόν η Ένωση των δικαστών ζήτησε από τα μέλη της να κατέβουν σε απεργία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε «παράλυση» το δικαστικό σύστημα όλης της χώρας. Χθες, λοιπόν, δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι, φορώντας τις μαύρες τηβέννους τους, διαδήλωσαν στους δρόμους δεκάδων γαλλικών πόλεων, ενώ κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας τα 170 από τα 195 δικαστήρια της χώρας είχαν αποφασίσει να εκδικάζουν μόνο επείγουσες υποθέσεις.

Ads

Χθεσινή σφυγμομέτρηση του περιοδικού Nouvel Observateur, πάντως, έδειξε ότι 65% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν το κίνημα διαμαρτυρίας των δικαστικών, ενώ μόλις 34% το χαρακτηρίζουν «αδικαιολόγητο».