Ένας κλίβανος εξερράγη τη Δευτέρα στον πυρηνικό σταθμό της Μαρκούλ, στη νότια Γαλλία, δημιουργώντας κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας, όπως γνωστοποιήθηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία και τη νομαρχία στη Νιμ. Από την έκρηξη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 4 τραυματίστηκαν.

Ads

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για την έκρηξη ενός κλίβανου που χρησιμοποιούνταν για να λιώνουν μεταλλικά ραδιενεργά απόβλητα με μικρά ή πολύ μικρά ποσοστά ραδιενέργειας», επισήμανε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ASN, η οποία ενεργοποίησε το κέντρο εκτάκτων αναγκών μετά το δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) η ASN ανακοίνωσε ότι το δυστύχημα έχει «λήξει» και ότι δεν υπάρχει «ραδιολογικός κίνδυνος, ούτε απαιτείται δράση για την προστασία των κατοίκων».

Η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας EDF, η θυγατρική της οποίας Socodei χρησιμοποιεί το κέντρο επεξεργασίας και συσκευασίας αποβλήτων χαμηλής ραδιενέργειας (Centraco) του Κοντολέ όπου σημειώθηκε το δυστύχημα.

Ads

«Πρόκειται για ένα βιομηχανικό δυστύχημα και όχι για πυρηνικό», διευκρίνισε στο Γαλλικό πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Κανένα μέτρο για τον περιορισμό ή την απομάκρυνση των εργαζομένων «δεν ήταν απαραίτητο», ανακοίνωσε από τη μεριά του το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Ο άνδρας που έχασε τη ζωή του «πέθανε από την έκρηξη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ένας από τους τέσσερις τραυματίες, που έχει υποστεί εγκαύματα και είναι σε σοβαρή κατάσταση, διακομίστηκε σε νοσοκομείο με ελικόπτερο.

«Τα σωστικά συνεργεία δεν κατέγραψαν καμία ραδιολογική μόλυνση» στους άλλους τρεις τραυματίες, επισήμαναν οι τοπικές αρχές. Τα θύματα είναι εργαζόμενοι της Socodei, όπως διευκρίνισε η ίδια η εταιρεία.

Εξάλλου, από την έκρηξη δεν σημειώθηκε «διαρροή ραδιενέργειας», όπως δήλωσε μία εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Γαλλίας.

Η ΙΑΕΑ ζητεί πληροφορίες από τη Γαλλία

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε πληροφορίες από τη Γαλλία για την έκρηξη σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων κοντά στην πυρηνική μονάδα του Μαρκουλέ, σύμφωνα με την κλασική διαδικασία.

«Έχουμε ζητήσει πληροφορίες από την ΑSΝ», τη γαλλική Υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας, σχετικά με το περιστατικό, είπε ο Γιουκίγια Αμάνο.

Για τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ, «το περιστατικό στη Γαλλία είναι ένα παράδειγμα», που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει «να προχωρήσουμε μπροστά» σε θέματα βελτίωσης της ασφάλειας, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με την ευκαιρία της συνόδου του διοικητικού συμβουλίου της Υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, που θα διαρκέσει έως την Παρασκευή.

Ο κ. Αμάνο κάλεσε τις χώρες μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας να μην χάσουν την «αίσθηση του επείγοντος» για την πυρηνική ασφάλεια, στην ομιλία του προς το Διοικητικό Συμβούλιο, η σύνοδος του οποίου διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

Στην υπουργική διάσκεψη του Ιουνίου, οι Ιάπωνες είχαν λάβει εντολή να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της ασφάλειας των 432 πυρηνικών μονάδων που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο.

Αλλά αυτές οι αρχικές προτάσεις -κυρίως αυτή που αφορά τις διεθνείς επιθεωρήσεις περίπου σαράντα πυρηνικών μονάδων που επιλέχτηκαν από την Υπηρεσία για τα επόμενα τρία χρόνια- διαφοροποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο προτεινόμενο σχέδιο των δώδεκα σημείων του οποίου το Γαλλικό Πρακτορείο εξασφάλισε αντίγραφο.

Στο κείμενο του σχεδίου αυτού, ενθαρρύνονται οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικές μονάδες να δεχτούν σε «εθελοντική βάση» μια ομάδα διεθνών ειδικών να κάνει επιθεώρηση, χωρίς να καθορίζει το χρονοδιάγραμμα.