Στη λίστα των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας περιλαμβάνονταν τα ονόματα των δύο δραστών της άγριας δολοφονίας Βρετανού στρατιώτη σε προάστιο του Λονδίνου, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο BBC. Πάντως οι δυο άνδρες δεν είχαν θεωρηθεί ύποπτοι για σχεδιασμό επιθέσεων. Η δολοφονία έχει προκαλέσει την αύξηση των μέτρων  ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, ιδιαίτερα σε στρατόπεδα, ενώ οι Βρετανοί – για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του 2005 στο Λονδίνο – φοβούνται πως η απειλή της τρομοκρατίας επέστρεψε στη χώρα.

Ads

Κάμερον: Προδοσία για το ίδιο το Iσλάμ η δολοφονία του στρατιώτη

Οι δυο δράστες έχουν συλληφθεί και νοσηλεύονται μετά τον τραυματισμό τους από πυρά αστυνομικών κατά την χθεσινή φονική επίθεση στο Λονδίνο. Άλλωστε οι δυο άνδρες δεν έκαναν καμία προσπάθεια να διαφύγουν. Αντιθέτως ενθάρρυναν τους περαστικούς να βγάλουν φωτογραφία τους ίδιους και το θύμα.
 
Όπως μετέδωσαν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο ένας από τους δράστες είναι ο 28χρονος γεννημένος στη Βρετανία Μάικλ Αμπεντολάτζο, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια είχε ασπαστεί το Ισλάμ. Πληροφορίες του BBC σημείωναν ότι ο Αμπεντολάτζο προέρχεται από οικογένεια χριστιανών, αλλά ασπάστηκε το Ισλάμ το 2001, όταν τελείωσε το σχολείο.
 
Οι πηγές που μίλησαν στο BBC δεν διέψευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυο δράστες αποτέλεσαν αντικείμενο αρκετών ερευνών τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν θεωρούνταν ύποπτοι για σχεδιασμό επιθέσεων. Οι πηγές επιβεβαιώνουν επίσης ότι η αστυνομία είχε σταματήσει πέρυσι έναν εκ των υπόπτων, ενώ ετοιμαζόταν να φύγει από την χώρα.
 
Νωρίτερα σήμερα, δύο ξεχωριστές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως η αντιτρομοκρατική, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση, εξετάζει ενδεχόμενη ύπαρξη συνδέσμου των δραστών με τη Νιγηρία.
 
Το χρονικό της δολοφονίας

Στο θύμα επιτέθηκαν γύρω στις 14:20 (τοπική ώρα) της Τετάρτης, σε δρόμο στο Γούλγουιτς, δύο νεαροί άνδρες που είχαν μπαλτά και μαχαίρια. Η επίθεση φαίνεται ότι ήταν πολύ άγρια, καθώς οι δράστες προσπάθησαν να αποκεφαλίσουν το θύμα τους. Μετά τον πέταξαν στη μέση του δρόμου και τον εγκατέλειψαν εκεί.

Ads

Έπειτα όμως οι δράστες όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν από το σημείο, αλλά ο ένας από αυτούς μίλησε και σε κάμερα, με τα χέρια του γεμάτα αίματα και κρατώντας τον μπαλτά και ένα ματωμένο μαχαίρι. «Ορκιζόμαστε στον παντοδύναμο Αλλάχ ότι ποτέ δεν θα σταματήσουε να σας πολεμάμε. Οι μόνοι λόγοι που το κάναμε αυτό είναι ότι οι μουσουλμάνοι πεθαίνουν κάθε ημέρα» είπε. Όταν έφτασε η αστυνομία, τους πυροβόλησε για να τους ακινητοποιήσει και τους συνέλαβε.

Τρομοκρατία στους δρόμους

Τα βρετανικά ΜΜΕ μιλούν απερίφραστα για τρομοκρατική επίθεση. «Τρομοκρατία στους δρόμους» είναι ο τίτλος στην Telegraph, η οποία έχει πρωτοσέλιδο στην ηλεκτρονική της σελίδα δήλωση του δράστη πως «θέλουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο στο Λονδίνο απόψε».

Ανάλογο και το πρωτοσέλιδο των Times, που επίσης επισημαίνει πως «ο μεγαλύτερος φόβος είναι οι “αυτοδημιούργητοι” τρομοκράτες». Όλα τα ΜΜΕ κρατούν την ίδια προσέγγιση στο θέμα, μιλώντας δηλαδή για τρομοκρατία και επισημαίνοντας τον κίνδυνο των «μεμονωμένων ριζοσπαστικοποιημένων τρομοκρατών».

Οι βρετανικές εφημερίδες πάντως έχουν αναδείξει σε ηρωίδα μία γυναίκα η οποία πλησίασε τους δύο δράστες και τους μιλούσε μετά τη δολοφονία και μέχρι να έρθει η αστυνομία.

Πρόκειται για την 48χρονη Ίνγκριντ Λόιου-Κένετ, η οποία είπε αργότερα πως ξεκίνησε να τους μιλά ώστε να μην στραφούν εναντίον όσων άλλων βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στο δρόμο (ανάμεσά τους και παιδιά).

Ακροδεξιοί εναντίον μουσουλμάνων στο Γούλγουιτς
 
Επεισόδια ξέσπασαν στο Γούλγουιτς του Λονδίνου μετά τη δολοφονία. Ακροδεξιοί που φώναζαν συνθήματα εναντίον των μουσουλμάνων πέταξαν μπουκάλια και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Πρόκειται για μέλη της ακροδεξιάς βρετανικής οργάνωσης English Defence League (EDL).
 
Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας είχε σπεύσει να καταδικάσει ως «βάρβαρη πράξη χωρίς καμία βάση στο Ισλάμ» τη δολοφονική επίθεση.
 
Όπως αναφέρει ο Guardian, περίπου 100 μέλη της EDL ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία του Γούλγουιτς τη νύχτα της Τετάρτης, στον απόηχο της επίθεσης, την ώρα που στο διαδίκτυο κυκλοφορούσε έκκληση για «αυθόρμητη» πορεία. «Κόβουν τα κεφάλια των στρατιωτών μας, αυτό είναι το Ισλάμ» είπε ο αρχηγός της EDL Τόμι Ρόμπινσον.
 
Τα επεισόδια, που κράτησαν λιγότερο από μία ώρα, ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί επιδίωξαν να κάνουν έλεγχο σε μέλη της οργάνωσης τα οποία «αποκλείστηκαν» σε παμπ κοντά σε τζαμί.
 
Στο μεταξύ στο Έσσεξ, ένας 43χρονος τέθηκε υπό κράτηση ως ύποπτος για απόπειρα εμπρησμού σε τζαμί ενώ άλλος ένας άνδρας στο Κεντ τέθηκε υπό κράτηση ως ύποπτος για υλικές ζημιές σε τζαμί στο Γκίλιγχαμ.