Την άποψη ότι η βαθιά οικονομική κρίση της Κύπρου αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να πραγματοποιηθεί η ενοποίηση της μεγαλονήσου εκφράζει, με άρθρο του στους Times της Νέας Υόρκης, ο Μάικλ Μόλερ, πρώην ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Ο Δανός πιστεύει ότι μόνο οφέλη θα προκύψουν από μία τέτοια κίνηση. Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης

Ads

 
Η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και χρειάζονται επείγουσες και ίσως ευφάνταστες λύσεις για να βγει από το αδιέξοδο. Μια τέτοια λύση αποτελεί, σύμφωνα με τον Μόλερ, η ένωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
 
Οι λόγοι είναι πολλοί. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην τουρκοκυπριακή πλευρά του νησιού βελτιώνονται συνεχώς, μειώνοντας όλο και περισσότερο τις διαφορές στο βιοτικό επίπεδο ανάμεσα στα δύο μέρη του νησιού.
 
Την ίδια ώρα, η Τουρκία αποτελεί, πλέον, ένα σημαντικό παράγοντα τόσο στην περιοχή όσο και διεθνώς, προσφέροντας την απαραίτητη σταθερότητα, ενώ οι σχέσεις της με την Ελλάδα έχουν βελτιωθεί κατά πολύ, γεγονός που μπορεί να αλλάξει το πλαίσιο συζήτησης του Κυπριακού.
 
Απ’ την πλευρά της, η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής της κρίσης έχει αλλάξει τη στάση της σε πολλά θέματα, όπως η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία, πλέον, στηρίζει και η οποία είναι αλληλένδετη με την Κύπρο. Πιθανή λύση του κυπριακού, επομένως, σφραγίζει το εισιτήριο για την είσοδο της χώρας στην ΕΕ.
 
Η Κύπρος, πάλι, πληρώνει τις στενές οικονομικές σχέσεις που είχε με την Ελλάδα, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει και τη μεταξύ τους σχέση, σημειώνει ο Μόλερ.
 
Παράλληλα, ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, με τις απόψεις του υπέρ της ενοποίησης μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στις συζητήσεις, έχοντας κατά νου και το όφελος της τουρκοκυπριακής πλευράς, πράγμα που θα σπρώξει και την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων προς την ανεύρεση μιας θετικής λύσης.
 
Όλα αυτά τα στοιχεία προσφέρουν στην Κύπρο την ευκαιρία για μία λύση που περιμένει εδώ και πολύ καιρό και μπορεί να συμβάλει στην κατακόρυφη ανάπτυξη της χώρας.
 
Πέντε χρόνια πριν, ο κυπριακός κλάδος του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη του Όσλο δημοσίευσε τα οικονομικά οφέλη που θα έχουν οι Κύπριοι σε περίπτωση ενοποίησης, ήδη από τον πρώτο χρόνο. Συγκεκριμένα, υπολόγισαν ότι η κάθε κυπριακή οικογένεια θα λάμβανε 2.500 παραπάνω ευρώ, το χρόνο.
 
Μπορεί να έχουν αλλάξει οι συνθήκες, αλλά το γεγονός ότι η ενοποίηση αναμένεται να ευνοήσει την κυπριακή ανάπτυξη δεν αλλάζει, αναφέρει ο Μόλερ στους Times.
 
Τέλος, η Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο την ένωση, καθώς μόνο οφέλη θα προκύψουν από την σταθερότητα της Μεσογείου. Άλλωστε, το Κυπριακό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της περιοχής αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
 
Η Κύπρος έχει καλές υποδομές, καλλιεργημένους κατοίκους, στρατηγική θέση, φυσικό πλούτο και, πλέον, την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στραμμένη πάνω της. Ήρθε η ώρα να το εκμεταλλευτεί, αναφέρει καταλήγοντας ο Μόλερ.
 
Πηγή: NY Times