«Συμμετείχε η Ελληνική Αστυνομία στην παράνομη απαγωγή και παράδοση του πολιτικού πρόσφυγα;», διερωτάται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς, αναφορικά με την υπόθεση του Τούρκου πρόσφυγα Γιαϊλά ο οποίος φέρεται να έχει απαχθεί από τις ελληνικές αρχές και να έχει παραδοθεί στις αντίστοιχες τουρκικές. Τι απαντά η ΕΛΑΣ. Τι επισημαίνει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. 

Ads

Προανάκριση για αρπαγή τούρκου πρόσφυγα από την Αθήνα

«Την Παρασκευή και το Σάββατο 31.5 και 1.6.13 ξόδεψα αρκετές ώρες σε τηλέφωνα και σε συναντήσεις με υψηλά ιστάμενα στελέχη της Αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί το που βρίσκεται ο βασανισμένος Τούρκος πολιτικός  Μπουλούτ Γιαϊλά. Από τη στιγμή που τους γνωστοποίησα ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά απήχθη με κινηματογραφικά βίαιο τρόπο από τη συμβολή των οδών Σόλωνος και Καποδιστρίου από κάποιους που φορούσαν πολιτικά ρούχα και μπροστά στα ματιά περαστικών τον χτυπούσαν, τον φίμωσαν, και τον “τσουβάλιασαν” σε ένα αυτοκίνητο, στήθηκε;;;!!!! επιχείρηση εντοπισμού του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Ήμουν παρών, όταν τηλεφωνούσαν σε όλα τα Αστυνομικά τμήματα του κέντρου της Αθήνας, στα τμήματα ασφαλείας, στο Αλλοδαπών, χωρίς αποτέλεσμα. Η απάντηση ήταν πάντα η ίδια. “Δεν υπάρχει πουθενά, άρα δεν τον έχουμε εμείς”. Έτσι, αναγκάστηκα να αποταθώ στον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, όπου και αυτός μετά από έρευνα με διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη και ζήτησαν  μάλιστα να μάθουν αν ήξερε κανείς το νούμερο του αυτοκινήτου. Σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν ενήμερος και σε επικοινωνία μαζί μου ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος έκανε παράλληλες έρευνες χωρίς να έχει κανένα αποτέλεσμα» συνεχίζει η ανακοίνωση.
 
«Λίγες ώρες αργότερα, για κακή τύχη κάποιων, ειδοποιήθηκα για τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου από αυτόπτες μάρτυρες. Αμέσως όπως όφειλα ενημέρωσα τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Μισή ώρα αργότερα, με ενημέρωσαν ότι οι πινακίδες αυτές ανήκουν σε κρατικό αυτοκίνητο της Αστυνομίας!!!!!! Την επόμενη μέρα το πρωί, ξαναπήγα στον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής για να ζητήσω κάτω από τα νέα δεδομένα που είχαν προκύψει, να εντοπιστούν άμεσα το αυτοκίνητο και οι επιβαίνοντες. Και ενώ μου έλεγαν ότι ερευνούν την υπόθεση χτύπησε το τηλέφωνό μου και έμαθα από φίλους του Μπουλούτ Γιαϊλά ότι βρίσκεται στο κτίριο της Αντιτρομοκρατικής στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό μαθεύτηκε επειδή η Τούρκικη αντιτρομοκρατική ζήτησε από τους γονείς του και το δικηγόρο του να τον επισκεφτούν» τονίζει.
 
«Γνωρίζουμε ακριβώς τι έγινε στην διαδρομή Εξάρχεια-Κωνσταντινούπολη. Και το αμείλικτο ερώτημα που αναδύεται είναι: συμμετείχε η Ελληνική Αστυνομία στην παράνομη απαγωγή και παράδοση του πολιτικού πρόσφυγα; Αν ναι άξιος ο μισθός του Ηθοποιού. Αν όχι, ποιες μυστικές υπηρεσίες, Ελληνικές και ξένες, ποιό κράτος ή παρακράτος πραγματοποίησαν την απαγωγή, κακοποίηση και παράδοση, και βέβαια ποιός έδωσε την εντολή. Ο Υπουργός  κ. Δένδιας αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι υπόλογοι απέναντι στον νόμο -απέναντι στον Ελληνικό λαό. Κι οφείλουν να απαντήσουν, πως είναι δυνατόν να καταλύεται το κράτος, να παραβιάζονται οι νόμοι και οι διεθνείς συμβάσεις γιατί έτσι επιθυμεί η τούρκικη κυβέρνηση που αυτές τις μέρες δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο με τη βάρβαρη καταστολή που εφαρμόζει κατά του εξεγερμένου Τούρκικου λαού» καταλήγει ο κ. Τσουκαλάς.
 
Τι απαντά η ΕΛΑΣ
 
Απάντηση στη δήλωση του Βουλευτή Επικρατείας και Υπεύθυνου του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Δημήτρη Τσουκαλά, εξέδωσε το γραφείο Τύπου της ΕΛΑΣ.
 
Η ανακοίνωση
 
«Η Ελληνική Αστυνομία επαναλαμβάνει ότι καμία αυτοπρόσωπη παρουσία του συγκεκριμένου υπηκόου Τουρκίας καθώς και καμία επίσημη καταχώρηση ή καταγραφή της παρουσίας του στη χώρα, δεν προκύπτει στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Βέβαιο είναι ότι εάν εισήλθε στην Ελλάδα εισήλθε λαθραία και ουδεμία προστασία είχε ζητήσει από την Ελληνική Δημοκρατία.
 
Για τον συγκεκριμένο υπήκοο είχε επιδείξει ενδιαφέρον το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, αλλά παρότι είχε προσδιορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία (η 21η Μαΐου 2013), για την εμφάνισή του στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και την υποβολή αιτήματος παροχής ασύλου, δεν εμφανίσθηκε.
 
Σε κάθε περίπτωση, μετά την καταγγελία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και εκπροσώπων άλλων φορέων διενεργείται προανάκριση». 

Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες: Το Χρονικό της υπόθεσης Bulut Yayla

Ads

Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο (ΠΔ 114/2010, άρθρο 4): «1. Κάθε αλλοδαπός ή ανιθαγενής έχει δικαίωμα υποβολής αιτήσεως διεθνούς προστασίας».

O Bulut Yayla υποστηρίζεται από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), επωφελούμενος της νομικής και κοινωνικής υποστήριξης που παρέχει το ΕΣΠ. Όπως ο ίδιος μας δήλωσε είχε συλληφθεί, φυλακισθεί και βασανιστεί επανειλημμένως για την πολιτική του δράση στην Τουρκία.

Ήρθε στην Ελλάδα πριν μερικούς μήνες για να ζητήσει προστασία που προβλέπεται από το διεθνές, ενωσιακό και εθνικό δίκαιο και απευθύνθηκε στο ΕΣΠ ζητώντας συνδρομή για να καταθέσει το αίτημα ασύλου του, λόγω της αδυναμίας πρόσβασής του στη διαδικασία ασύλου.

Στις 20-5-2013 εστάλη, από το ΕΣΠ, η πρώτη τηλεμοιοτυπία (με αριθμό πρωτοκόλλου 707 /20-05-2013) στην αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Πέτρου Ράλλη ), με αίτημα την παραλαβή της αιτήσεως ασύλου του, με την οποία γνωστοποιείτο στις αρχές ότι ο  Bulut Yayla , όπως μας δήλωσε, είναι θύμα βασανιστηρίων. Και πάλι δεν κατάφερε να έχει πρόσβαση για την κατάθεση του αιτήματός του.

Και ενώ παράλληλα το ΕΣΠ προσπαθούσε και με προφορικές παρεμβάσεις προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, να καταστεί εφικτή η κατάθεση του αιτήματος ασύλου του, ο Bulut Yayla  απήχθη την Πέμπτη το βράδυ της 30ης Μαίου.

Το βράδυ της Πέμπτης 30/5, λίγη ώρα μετά την απαγωγή του, που μας έγινε γνωστή από συμπατριώτες του εξυπηρετούμενους του ΕΣΠ, οι δικηγόροι του, με τηλεφωνική παρέμβαση προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής έθεσαν, εκ νέου, τον κίνδυνο που διατρέχει ο Bulut Yayla, ως θύμα βασανιστηρίων και το συναφές αίτημα ασύλου του και τόνισαν την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να σταματήσει οιαδήποτε διαδικασία επιστροφής/ επαναπροώθησής του στην Τουρκία.

Το ίδιο επαναλήφθηκε και την επομένη το πρωί (31/5/2013), τόσο με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες, όσο και με αποστολή, δεύτερης και τρίτης τηλεμοιοτυπίας προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, (με αριθμ. πρωτ. 777 και 787 / 31.05.2013) με αίτημα την αναγκαία και επείγουσα λήψη μέτρων για την άμεση προστασία του, επισημαίνοντας και πάλι ότι είναι θύμα βασανιστηρίων και ότι  η τυχόν επιστροφή του ή απέλασή του στην Τουρκία συνιστά παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης και του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ (βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση).

Όπως ενημερωθήκαμε την επόμενη ημέρα, Σάββατο 1η Ιουνίου, ο Bulut Yayla  βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη κρατούμενος των τουρκικών αρχών.