Δεν κατατίθεται προς το παρόν στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οφείλουν να εξεταστούν ορισμένες διατάξεις οι οποίες μπορούν «ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα». Όπως μεταφέρουν στο tvxs.gr κύκλοι της ΔΗΜΑΡ, οι ίδιοι λαμβάνουν διαβεβαιώσεις από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού πως δεν τίθεται θέμα απόσυρσης του νομοσχεδίου: «Όπως θέλουμε και εμείς να έχουμε εικόνα των νομοσχεδίων που κατατίθενται, έτσι και εκείνοι επιθυμούν να το μελετήσουν επαρκώς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προχωρήσει ως έχει, καθώς η αυστηροποίηση του πλαισίου κατά του ρατσισμού αποτελεί σήμερα υποχρέωση του πολιτικού συστήματος».

Ads

 
Το φρένο στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπ. Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη που έχει τη στήριξη των περισσότερων κομμάτων μπήκε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν αναλάβει και τις «βλετιώσεις».
 
Ενστάσεις για το νομοσχέδιο έχει διατυπώσει μόνο το ΚΚΕ, διαβλέποντας στοχοποίηση και περιορισμό της πολιτικής δράσης των κομουνιστικών κομμάτων «με πρόσχημα την αντιμετώπιση του ρατσισμού».

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε προγραμματιστεί να κατατεθεί σήμερα στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε ότι ορισμένες αναφορές διατάξεων που αφορούν σε έννοιες όπως η πολιτική πάλη και η γενοκτονία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε βάρος και άλλων κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, εντοπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας σε διατάξεις όπως αυτή που προβλέπει τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για βουλευτές οι οποίοι επιδεικνύουν ρατσιστική συμπεριφορά.

Ads

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι μία μετωπική αντιπαράθεση με τη Χρυσή Αυγή ενδεχομένως θα ηρωοποιούσε τη Χρυσή Αυγή. 

Διαβάστε επίσης:
Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ναζί και ρατσιστές

Νομοσχέδιο με στόχο τις «Χρυσές Αυγές σε όλη την Ευρώπη»

«Ζητάμε να μην υπάρξει καμία αναβολή, να κατατεθεί και να ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο, που πρέπει να στηρίζεται στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει  το ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί επιτέλους στην πρωτοπορία των χωρών της Ευρώπης και να ακολουθήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ε.Ε στα θέματα αυτά. Καμία συντηρητική μειοψηφία δεν πρέπει να ανακόψει αυτή την πορεία. Αναμένουμε φυσικά να τεθεί υπόψη μας το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου», σχολίασε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Την ώρα που οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με πρωτοστατούσα τη ΔΗΜΑΡ προωθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, επειδή θεωρούν ότι τους αφορά-και δικαίως-, την ίδια ώρα ο κοντόφθαλμος αριστερισμός του ΣΥΡΙΖΑ τον ωθεί να επιχαίρει για τις πληροφορίες περί απόσυρσής του. Διαφορετικά τύμπανα βαράνε με τον ίδιο ήχο.
 
Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας είναι υποχρέωση της δημοκρατικής πολιτείας να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ

Ιδιαίτερα δηκτικό ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που σημείωσε πως «η κυβέρνηση διέψευσε με εκκωφαντικό τρόπο τους κακόβουλους που την κατηγορούν ότι είναι τελείως ανελαστική και δεν αποδέχεται κανένα αίτημα». «Τελικά οι κυβερνώντες άκουσαν με ευαισθησία την κραυγή αγωνίας της Χρυσής Αυγής και απέσυραν το νομοσχέδιο για την πάταξη της ρατσιστικής βίας», συνέχισε η αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου μπήκαν και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «τα κροκοδείλια δάκρυα από τους θιασώτες της δημιουργίας συνταγματικού τόξου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) περισσεύουν, αφού υποστηρίζουν τη Ν.Δ. που συναγελάζεται ανοιχτά με τη Χρυσή Αυγή και επιβάλλει στην κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου».