Πιέσεις ώστε να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής πάρκινγκ κάτω από δημόσιους χώρους της Αθήνας (όπως το πάρκο Κύπρου και Πατησίων και την πλατεία του Α’ Νεκροταφείου) ασκούν οι εργολάβοι, σύμφωνα με πληροφορίες της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη».

Ads

«Το ζήτημα των υπόγειων χώρων στάθμευσης αποτελεί μια ακόμα αρνητική περιβαλλοντική παρακαταθήκη των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς έχουν χαρακτηριστεί, εδώ και μια δεκαετία, ως “Ολυμπιακά” έργα ή αλλιώς έργα “Ολυμπιακής φιλοξενίας”, εν όψει των αγώνων στην Αθήνα το 2004. Σήμερα, 7 σχεδόν χρόνια μετά το πέρας των αγώνων, το θεσμικό πλαίσιο κατασκευής υπόγειων πάρκιγκ, κάτω από πάρκα, πλατείες και λοιπούς δημόσιους χώρους, παραμένει το ίδιο και συνεπάγεται εξαιρετικά προνόμια ( επιδότησης, επένδυσης και λειτουργίας) για τους εργολάβους που αναλαμβάνουν να τα κατασκευάσουν και να τα λειτουργήσουν, με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος, και όχι προφανώς στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής για τη βιώσιμη μετακίνηση», αναφέρει η «Ανοιχτή Πόλη» σε ανακοίνωσή της.

Προσθέτει ακόμη πως «Τα υπόγεια πάρκιγκ αποτελούν επίσης ζήτημα, που τα προηγούμενα χρόνια αναδείχθηκε στο δημόσιο διάλογο για τα θέματα της πόλης. Αποτέλεσαν σε πολλές περιπτώσεις το αντικείμενο αγώνων για χιλιάδες κατοίκους και φορείς της πόλης, που δεν θέλουν να δουν τους λιγοστούς χώρους πρασίνου να καταστρέφονται προς όφελος του ΙΧ αυτοκινήτου και της κερδοσκοπίας».

Η δημοτική κίνηση υπογραμμίζει πως η δημοτική αρχή Καμίνη δεν έχει πάρει ακόμη σαφή θέση, «ενώ υπάρχει η πιθανότητα, τις επόμενες μέρες, να ξεκινήσουν να υλοποιούνται τέτοια σχέδια κατασκευής πάρκινγκ, με πρώτο αυτό στο Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών, με την ανοχή ή και την ενεργό υποστήριξη της».

Ads

Υπενθυμίζει, τέλος, πως «η δημοτική αρχή Κακλαμάνη έπεσε ακριβώς και λόγω παρόμοιων επιλογών, και της γενικότερης πολιτικής της ενάντια στους ελεύθερους χώρους και υπέρ των εργολάβων. Ας μην δοκιμάσει την τύχη της και η νέα δημοτική αρχή…».