Για τις 6 Σεπτεμβρίου όρισε το πρωτοδικείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας επί του αιτήματος των ελληνικών αρχών για την έκδοση της φυγόδικης πρωτοδίκου Αντωνίας Ηλία, για το ρόλο της στο παραδικαστικό κύκλωμα. Στο μεσοδιάστημα η υπεράσπιση θα πρέπει να παρουσιάσει αναλυτικά τα επιχειρήματα κατά της έκδοσης, αναγνωρίζοντας πιθανά νομικά κωλύματα.

Ads

Ο συνήγορος της κ. Ηλία ανέφερε, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, ότι ορισμένα από τα πέντε εντάλματα με βάση τα οποία συνελήφθη η πελάτισσά του στο Μπράιτον τον περασμένο Μάιο ίσως έχουν ανακληθεί. Για το θέμα αυτό αναμένεται ενημέρωση από το νομικό εκπρόσωπο της Αντωνίας Ηλία στην Αθήνα. Σημείωσε επίσης, ότι ίσως ορισμένα από τα αδικήματα που περιγράφονται στα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, όπως της δυσφήμησης, δε συνεπάγονται έκδοση σε άλλη χώρα υπό το βρετανικό δίκαιο.

Επικαλέστηκε εξάλλου φόβους της κ. Ηλία για την ασφάλειά της σε περίπτωση επιστροφής στην Ελλάδα λόγω παλαιότερων απειλών σε βάρος της. Πρόσθεσε ότι ίσως τίθεται και ζήτημα παραγραφής ορισμένων αδικημάτων, καθώς το παλαιότερο από αυτά ανάγεται στο 2001. Επισήμανε τέλος, ότι υπάρχει περίπτωση η πελάτισσά του να δικαιούται νέα δίκη για κάποιες από τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ερήμην από την ελληνική δικαιοσύνη σε 80 μήνες φυλάκισης.