Θέμα 24ωρων είναι ο ανασχηματισμός (πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται να ανακοινωθεί έως την Τρίτη) και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι – μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ – είναι σε συνεχή επαφή το Σαββατοκύριακο, αλλά μακριά από τις κάμερες, ώστε να επιλέξουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται και η «νέα προγραμματική συμφωνία» με τις παρασκηνιακές συζητήσεις να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Ads

 
Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν καταλήξει σε αναλογία 2 προς 1 (δύο στελέχη της ΝΔ για ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ). Σύμφωνα με την Καθημερινή η συμμετοχή ή μη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην κυβέρνηση παραμένει ζητούμενο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα αναλάβει θέση αντιπροέδρου, αλλά και τις αρμοδιότητες του υπουργείου Εξωτερικών, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να μετακινείται στο υπουργείο Άμυνας ή στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 
Διασφαλισμένη, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, είναι και η θέση των Ν. Δένδια, Κ. Χατζηδάκη, Δ. Σταμάτη, Κ. Αρβανιτόπουλου, Ο. Κεφαλογιάννης, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών θα παραμείνει ο Γ. Στουρνάρας. Πιθανή θεωρείται και η συμμετοχή στο νέο υπουργικό σχήμα στελεχών όπως του Κυρ. Μητσοτάκη και Μ. Βορίδη.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος προωθεί για υπουργούς τους Μ. Χρυσοχοΐδη, Π. Κουκουλόπουλου, Φώφη Γεννηματά, Γ. Μανιάτη και Φ. Σαχινίδη. Από το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι και ο υφυπουργός αρμόδιος για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Εναλλακτικά στη θέση του υφυπουργού για την ΕΡΤ ενδέχεται να τοποθετηθεί κάποιος τεχνοκράτης. 

Για αντικαταστάτης του Αντώνη Μανιτάκη έχει ακουστεί ο Μανούσος Βολουδάκης, ενώ για το υπουργείο Δικαιοσύνης ως πιθανότερος αντικαταστάτης του Αντώνη Ρουπακιώτη παρουσιάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου. 

Όπως αναφέρεται στην Καθημερινή στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν τον ανασχηματισμό ως αφετηρία επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, ενώ συνεργάτες του Σαμαρά επισημαίνουν ως «πολιτικά αδικαιολόγητη» την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. 

Ads