Τα αδικήματα για τα οποία παραπέμφθηκαν οι Π.Δούκας, Απ.Κοντός και Ευ.Μπασιάκος σχετικά με το σκάνδαλο Βατοπεδίου έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με την απόφαση που πήρε το Δικαστικό Συμβούλιο, με ψήφους 5-0, και άρα η υπόθεση δεν πρέπει να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Την σχετική εισήγηση, η οποία υπερψηφίστηκε, έκανε ο εισαγγελέας Μιλτιάδης Ανδρειωτέλλης

Ads

Το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι το αδίκημα με το οποίο βαρύνονται οι τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ έχει παραγραφεί μετά τη διάλυση της Βουλής στις 7 Σεπτεμβρίου 2009.

Επιπλέον, με ψήφους 3-2 το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η δικογραφία για τους συμμετόχους, μη πολιτικά πρόσωπα,
πρέπει να επιστραφεί σε ειδικό εφέτη-ανακριτή και να συνεχιστεί η ανάκριση.

Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου θα εκδοθεί τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου. Το βούλευμα αυτό είναι τελεσίδικο και δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο.

Οι Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας είχαν παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο ύστερα από μυστική ψηφοφορία στη Βουλή. Οι Μπασιάκος και Δούκας παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ενώ ο Αλέξανδρος Κοντός μόνο για συναυτουργία.

Ads

Ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός γνωστοποιεί με ανακοίνωσή την πρόθεσή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής τη σύσταση της προβλεπόμενης στο άρθρο 86 του Συντάγματος Ειδικής Επιτροπής για τον έλεγχο της εις βάρος του κατηγορίας για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

«Ως αναγκαία προϋπόθεση για τη σύστασή της τη συμμετοχή σε αυτήν την Επιτροπή αποκλειστικά και μόνον ανώτατων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι αναμφισβήτητα είναι οι μόνοι που μπορούν να παρέχουν τις εγγυήσεις μιας αντικειμενικής, αδιάβλητης, αξιόπιστης, ασφαλούς και ανεπηρέαστης κρίσης για την εν λόγω υπόθεση, γεγονός το οποίο πολλές φορές απεδείχθη κατά την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης», τονίζει ο Αλέξανδρος Κοντός στην ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για την «αυταπόδεικτη αθωότητά του» και επιτίθεται κατά των συναδέλφων του βουλευτών, «κυρίως της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» που, όπως αναφέρει, «απέδειξαν κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια ότι δεν ενδιαφέρονται ούτε κατ΄ ελάχιστον για την αλήθεια, παρά μόνο για το πώς θα ανεβάσουν τις “μετοχές” τους στο εσωκομματικό τους “Χρηματιστήριο” παριστάνοντας τους “τηλεδικαστές” στα “τηλεπαράθυρα”, επιδεικνύοντας απόλυτη προσήλωση στην κομματική “γραμμή” για εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων τους, υπογράφοντας πορίσματα – κατασκευάσματα, που αποτελούν ντροπή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας, εφευρίσκοντας ακόμα και την ύστατη ώρα κατηγορίες που προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων αλλά και το νομικό μας πολιτισμό».

Διαβάστε επίσης: Δικαστικοί και Εισαγγελείς καρφώνουν πολιτικούς για την «ατιμωρησία» τους