Μη εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, προσθέτοντας πως όλοι πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα αξιοπιστίας και συνέπειας προς το εξωτερικό, τονίζοντας την προσήλωσή μας στο πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ads

«Κανείς δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες τις οποίες θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με ειλικρινή τρόπο», επισήμανε μιλώντας στον Real Fm o Δημήτρης Δρούτσας. Ο υπουργός Εξωτερικώντόνισε ότι όποιος έχει προσωπική ατζέντα, πρέπει να την αφήσει στην άκρη και να κάνουμε όλοι από κοινού το καλύτερο για την πατρίδα μας».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ρεν, τόνισε πως τέτοιου είδους συστάσεις δεν τις αξίζει ο ελληνικός λαός που κάνει τεράστια προσπάθεια και θυσίες. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός από την αρχή της θητείας του έδειξε ότι επιδιώκει με εποικοδομητικό τρόπο τη συνεργασία, την ώρα που όπως, είπε η αξιωματική αντιπολίτευση και γενικότερα η αντιπολίτευση επιλέγει πορεία αντιπαράθεσης και σύγκρουσης, με αποτέλεσμα η προσπάθεια για συναίνεση να δυσκολεύει πάρα πολύ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «στη ΝΔ έχουν επιλέξει να επενδύσουν πάνω στην αποτυχία της κυβέρνησης και άρα στην αποτυχία της χώρας και αυτό είναι λάθος». «Όταν μιλάει η κυβέρνηση για συναίνεση και συνεργασία, δεν εννοεί, ελάτε εδώ, δώστε μου λευκή επιταγή, αυτό που λέω ισχύει», σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό και ζήτησε «να φύγουμε από τη λογική, ότι όταν είσαι αντιπολίτευση, περιμένεις το ώριμο φρούτο να πέσει λέγοντας όχι σε όλα», παραδεχόμενος ότι και το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση είχε υψώσει τους τόνους, αλλά όπως είπε, το θέμα δεν είναι να κοιτάμε το παρελθόν, αλλά το παρόν και το μέλλον.

Υπέρ ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου» το ΕΒΕΑ

Ads

Απαιτείται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για να βγει η χώρα από την δυσμενή οικονομική συγκυρία, επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, χρειάζεται ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο», που «θα αφήσει στην άκρη τις όποιες διαφορές, θα αμβλύνει τα εμπόδια, θα φέρει όλες τις κοινωνικές ομάδες του τόπου στο τραπέζι του διαλόγου. Και το οποίο δε θα κοιτάξει πώς να διατηρήσει το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, ή να το διορθώσει. Αλλά να το ανατρέψει, ξεκινώντας από μία νέα αφετηρία. Με σκοπό ένα νέο μοντέλο, που θα ενσωματώσει στην παρούσα, μονοδιάστατη οικονομική πολιτική σοβαρά στοιχεία και παραμέτρους αναπτυξιακής πολιτικής. Θα αναζητήσει τρόπους και μεθόδους για την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας – που ειλικρινά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα – θα βρει νέες διεξόδους για την αγορά, θα αξιοποιήσει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αγοράς τους πόρους, που διαθέτουμε, θα εστιάσει στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος».