Λίστα με τους 2.500 εκπαιδευτικούς που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας έστειλε την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας και μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν 2.000 τηλεφωνήματα σε εκπαιδευτικούς για να τους ανακοινωθεί ότι απολύονται. Σύμφωνα με το έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου, μετά το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» βάσει… κοινωνικών κριτηρίων, η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σήμερα στις 18:00 το απόγευμα.

Ads

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η λίστα εστάλη στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες την ανάρτησαν στο διαδίκτυο και άρχισαν να καλούν τους απολυόμενους εκπαιδευτικούς.

Σημειώνεται πως στην κατηγορία των εξαιρέσεων υπόκεινται οι πολύτεκνοι, όσοι είναι οι ίδιοι ή κάποιο από τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους ανάπηροι σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, οι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό καθώς και όσων ο/η σύζυγος έχει ήδη μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Παράλληλα, σχετικό έγγραφο θα πρέπει να συμπληρώσουν και όσοι έχουν δεύτερη ειδικότητα καθώς κι εκείνοι που θέλουν να παραιτηθούν.
 
«Πριν καν συζητηθεί και ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο – φονιάς που οδηγεί στη διαθεσιμότητα και την απόλυση 2500 εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί τη διάταξη του υπό ψήφιση νόμου, δημοσιοποιεί τις λίστες της ντροπής και ζητά από τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και να συμπληρωθούν οι εξαιρέσεις», κατήγγειλε το Σαββατοκύριακο η ΟΛΜΕ.
 
«Καταλύεται η έννοια της δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα. Υλοποιείται ο νόμος πριν την ψήφισή του! Αποφασίζουμε – διατάσσουμε – απολύουμε. Επισημαίνουμε ότι τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η διοίκηση (Υπουργείο και Διευθυντές Δ.Ε.) που υλοποιούν διατάξεις που δεν έχουν ψηφιστεί και σπέρνουν την τρομοκρατία στους εκπαιδευτικούς, έχουν βαριές πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες που θα αναζητηθούν. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα σκύψουμε το κεφάλι», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. 

Με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, η Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΤΕΚ) ζητά συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.  

Ads

«Πριν από τη ψήφιση του νέου νόμου για την Τεχνική Εκπαίδευση καταργείτε τομείς, ειδικότητες και στέλνετε στη διαθεσιμότητα και στην απόλυση 2.500 εκπαιδευτικούς της. Η ενέργεια αυτή μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως πραξικοπηματική, διότι προσβάλλει τη Βουλή, το σώμα των εκπαιδευτικών και τις φτωχές οικογένειες που έχουν κάνει εγγραφές ή θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ειδικότητες τις οποίες καταργείτε», αναφέρει στην επιστολή.

Επιστολή ΟΛΜΕ στους βουλευτές
 
Στο μεταξύ, επιστολή στους βουλευτές εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου απέστειλε η ΟΛΜΕ, ζητώντας τους να μη συνεργήσουν «στο έγκλημα που θα συντελεστεί σε βάρος της  δημόσιας εκπαίδευσης με την ψήφιση του άρθρου 82».
 
Όπως σημειώνει η ΟΛΜΕ, με το άρθρο 82 καταργούνται διαμιάς 50 ειδικότητες εκπαιδευτικών που διδάσκουν στην Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ) και 2 ειδικότητες εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης (Ιταλικής και Ισπανικής Φιλολογίας).