Την απαγόρευση «δημόσιας συνάθροισης ή πορείας» στις Σέρρες ύστερα από απόφαση του ταξίαρχου της περιοχής κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος με παρέμβασή του στη Βουλή. Σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με τη ΝΔ να ζητά την παραίτηση.

Ads

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατήγγειλε ότι ο αστυνομικός διευθυντής του τμήματος Σερρών ταξίαρχος Δημήτρης Τσώτας, με έγγραφη απόφασή του απαγορεύει για λόγους ασφαλείας από σήμερα το πρωί στις 8 μέχρι την Παρασκευή την ίδια ώρα, την κίνηση γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην περιοχή της εθνικής οδού Σερρών-Προμαχώνα.

Ο Κώστας Μαρκόπουλος ζήτησε «να έρθει στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ώστε να δώσει εξηγήσεις και να απαντήσει αν καλύπτει πολιτικά αυτή την απόφαση, η οποία καταλύει συνταγματικές ελευθερίες και αποδεικνύει το δέσιμο της χώρας με τις αποφάσεις της τρόικας».

«Αυτή η απόφαση δεν είναι απόφαση κάποιου ταξίαρχου της 7ετίας, αλλά απόφαση ενός ταξίαρχου εν καιρώ πλήρους δημοκρατίας. Είστε κυβέρνηση επικίνδυνη. Έχετε παρεκτραπεί. Πρέπει να ξεκαθαρίσει ο κ. Παπουτσής αν οι τακτικές “Αρκουδέα” έχουν εκσυγχρονιστεί. Και να μας πει ο κ. υπουργός ποιο είναι το επόμενο βήμα», τόνισε ο Κώστας Μαρκόπουλος.

Ads

Όπως σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος πρόκειται για μία απόφαση που «καταλύει σοβαρές συνταγματικές ελευθερίες και ανοίγει την πόρτα σε μία επικίνδυνη τακτική για την κυβέρνηση».

«Η απόφαση αυτή δεν παραβιάζει καμία ελευθερία, αλλά αντίθετα υπερασπίζεται και διασφαλίζει τις ελευθερίες όλης της κοινωνίας και προσδιορίζει πώς μπορεί κάποιος να τις σέβεται», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Μπεντενιώτης και έκανε λόγο για σύγχυση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση υπηρετεί την ευνομούμενη πολιτεία και διασφαλίζει τα συμφέροντα της κοινωνίας. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα η διεκδίκηση δικαιωμάτων, όμως αυτές οι κινητοποιήσεις και απεργίες δεν μπορεί να υπονομεύουν τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας», πρόσθεσε ο Μανώλης Μπεντενιώτης. «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της διασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών. Υπηρετώντας την ευνομούμενη πολιτεία όλοι πρέπει να λειτουργούμε και να εκφράζουμε τον ελληνικό λαό και όχι καμία συντεχνία», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

«Οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι στέκονται δίπλα τους με σοβαρότητα και κυρίως ποιοι κάνουν πράγματα που γυρίζουν εναντίον τους», σχολίασε από την πλευρά ο παριστάμενος υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης και χαρακτήρισε «το λιγότερο άστοχες» τις αναφορές του Κώστα Μαρκόπουλου περί «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για αντεθνική επιλογή των αγροτών των Σερρών να κλείσουν τους δρόμους και δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να είναι στα χέρια κανενός. «Ανήκει στους πολίτες της και η νομιμοποιημένη από τη λαϊκή κυριαρχία κυβέρνηση ασκεί τα καθήκοντά της με βάση τους νόμους», τόνισε

Στη συνέχεια πήραν το λόγο και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων, οι οποίοι με τη σειρά τους εξαπέλυσαν επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και ζήτησαν την προσέλευση του Χρήστου Παπουτσή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, έκανε λόγο για ένα ακόμη κρούσμα μετά την Δευτέρα, όταν στις Σέρρες, οδηγήθηκαν στο κρατητήριο συνδικαλιστές αγρότες. «Πού πάει η κατάσταση» τόνισε και ζήτησε να τοποθετηθεί ο υπουργός Προστασίας διότι το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» ξεφεύγει από όλα τα όρια και τα πλαίσια και «προτού να έχουμε παραπέρα ολισθήματα». «Ο αστυνομικός διευθυντής δεν πρέπει να λειτούργησε από μόνος του», πρόσθεσε ο Σπύρος Χαλβατζής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αστέριος Ροντούλης χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το θέμα, καθώς «μαζεύεται μια επικίνδυνη εκρηκτική ύλη στην κοινωνία, ενώ η κυβέρνηση απαντά με κυνισμό και προϊσούσα αυταρχικότητα και ο όποιος κοινωνικός διάλογος είναι για την τήρηση των προσχημάτων».

«Από την εποχή της χούντας έχουμε να δούμε τέτοια απόφαση», τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «ο ταξίαρχος επέβαλλε στρατιωτικό νόμο στο νομό του, παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα». «Η χώρα κυβερνάται πλέον πραξικοπηματικά, με βάση το μνημονιακό πρόγραμμα, που εφαρμόζεται κατά παραβίαση του Συντάγματος», τόνισε. «Αυτή την ώρα εφαρμόζονται διώξεις και η χώρα μετατράπηκε σε απέραντο ποινικοστάσιο», κατέληξε.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, έφτασε στη Βουλή για να τοποθετηθεί στο ζήτημα. «Γιατί τόσο πολύ χύνει κροκοδείλια δάκρυα ο κος Μαρκόπουλος; Τον ενόχλησε η ακραία, τυπική φρασεολογία της απόφασης, ή γιατί δεν πέτυχε ο δικός σας σχεδιασμός να κλείσουν τα σύνορα στον Προμαχώνα για να αποδειχθεί πως δεν υπάρχει κράτος; Έχω την αίσθηση πως γι’ αυτό διαμαρτύρεστε, γιατί δεν κλείσανε τα σύνορα» δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής, τονίζοντας πως «η απαγόρευση ισχύει μονάχα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα».

«Η φράση περί «απόπειρας πραγματοποίησης συναθροίσεων» που καλύψατε, θυμίζει άλλες εποχές» απάντησε ο Κώστας Μαρκόπουλος. «Εσείς ως πρώην πρόεδρος της ΕΦΕΕ έχετε υποστεί πολιτική μετάλλαξη; Εσείς διαπραγματευόσασταν για το πώς θα συνοδεύστε 237 λαθρομετανάστες από το κτίριο της Νομικής. Πρέπει να στείλουμε μη κυβερνητικές οργανώσεις στους αγρότες να τους προστατεύουν, για να μην τους συλλάβετε;» ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, καλώντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να υποβάλλει την παραίτησή του.

«Τι ακριβώς θέλει η ΝΔ; Την παραίτηση του υπουργού; Να καταθέσει πρόταση μομφής προς τον υπουργό. Αυτό προβλέπει η κοινοβουλευτική δημοκρατία και διαδικασίες» απάντησε ο Χρήστος Παπουτσής.

«Ανησυχούμε πολύ για το ύφος και τον τρόπο με τον οποίο απάντησε ο υπουργός. Είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η αντίληψη που αναφέρεται στη νομιμότητα» ανέφερε από πλευράς ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής. «Μας είπε πως συκοφαντείται η χώρα στην Ε.Ε.. Να σταματήσει αυτό το παραμύθι. Η παρθένα Ε.Ε. που βιάζει τους λαούς, δεν θα γίνεται ο κριτής των πάντων!», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Η ανοχή του πληθυσμού για την κυβέρνηση, αρχίζει να στερεύει με κυβερνητική υπαιτιότητα» τόνισε ο Αστέριος Ροντούλης, από το ΛΑΟΣ. «Εμείς δεν θα ζητήσουμε την παραίτησή σας, σ’ αυτό το επικοινωνιακό τρικ της ΝΔ. Θα ζητήσουμε από τα δύο μεγάλα κόμματα, να πάψουν να διαιρούν τους Έλληνες στα μπλε και πράσινα μαντριά».

«Ο αστυνομικός διευθυντής, απαγορεύει και την απόπειρα συνάθροισης. Πώς θα απαγορευτεί η απόπειρα και θα τελεί υπό δίωξη; Ούτε χουντικής έμπνευσης διοικητές δεν μπορούσαν να λάβουν τέτοια απόφαση, γιατί ξεπερνά κάθε όριο λογικής» ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στους αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο 26ο χλμ Σερρών – Προμαχώνα να φτάσουν στο συνοριακό σταθμό τού Προμαχώνα πεζοί. Η αστυνομία έκλεισε την εθνική οδό για ένα τέταρτο της ώρας χωρίς να επιτρέπει τη διέλευση πεζών και οχημάτων. Οι αγρότες επέστρεψαν στο σημείο που βρίσκονται τα τρακτέρ τους και η εθνική οδός άνοιξε πάλι.