Στην αντεπίθεση -μέσω διαδικτύου- πέρασε την Πέμπτη ο Χάρης Τσιόκας, μέχρι χθες γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ads


«Είναι επικίνδυνο να έχεις δίκιο, όταν η εξουσία έχει άδικο»
έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση (ο οποίος αποφάσισε την αποπομπή του) χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη ρήση του Βολταίρου.

Σε άλλη ανάρτησή του ο κ. Τσιόκας υπενθυμίζει μία δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με θέμα το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί: «Όσον αφορά το θέμα των ταξί, είναι σταθερή η θέση μας για την απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες».

Όπως αναφέρθηκε από το Mega, η κόντρα των δύο πρώην συνεργατών μέσω διαδικτύου έχει παρελθόν, εφόσον κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του κ. Ραγκούση με τους ιδιοκτήτες ταξί, ο κ. Τσιόκας ως γενικός γραμματέας του υπουργείου πήρε θέση υπέρ του διατάγματος Ρέππα.

Ads

Οι σχέσεις τους παρέμεναν τυπικές, εφόσον επικοινωνούσαν μόνο με γραπτά μηνύματα ή μέσω ιμέιλ, ενώ οι δύο άνδρες δεν συνεργάστηκαν ούτε κατά τη διάρκεια της κρίσης με τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί.

Αυτό συνέβη, επειδή ο Χάρης Τσιόκας θεωρούνταν ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο επί υπουργίας Ρέππα
στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε συμφωνία του υπουργείου με τους οδηγούς ΤΑΞΙ και στη σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος για την (μη) απελευθέρωση του επαγγέλματος, επομένως είχε διαφορετικές θέσεις, από εκείνες του νέου υπουργού.

Στο δια ταύτα, η διαφωνία τους κορυφώθηκε με τη χθεσινή απόφαση του κ. Ραγκούση να αντικαταστήσει τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών κ. Τσιόκα με τον Αριστείδη Μπουρδάρα, συνεργάτη του στο υπουργείο Εσωτερικών και ειδικού γραμματέα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Από το γραφείο του κ. Τσιόκα απαντούν ότι ο ίδιος δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση, ότι απουσιάζει από το γραφείο του, ενώ πληροφορήθηκε την είδηση από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης και το πιθανότερο είναι να επιστρέψει την προσεχή Δευτέρα.

Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποπομπή του Τσιόκα

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναφορικά με την αντικατάσταση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χάρη Τσιόκα, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

“Η αιφνίδια αντικατάσταση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ.Τσιόκα, ανεξάρτητα από τα σχόλια για την κυβερνητική συνοχή και τις ερμηνείες για αλλαγή προτεραιοτήτων και στόχων στο εν λόγω υπουργείο, εγείρει ερωτηματικά για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν”, αναφέρει ο Δημ. Παπαδημούλης και ζητά συγκεκριμένα, από τους υπουργούς να απαντήσουν τα εξής:

· Αν τηρήθηκαν στη περίπτωση αυτή οι πολυδιαφημισμένες απ’ την κυβέρνηση διαδικασίες του opengov; Αν ναι πότε και πώς; Αν όχι γιατί;
· Αν η αντικατάσταση αποφασίστηκε μόνο από τον αρμόδιο υπουργό ή από συλλογικές κυβερνητικές διεργασίες;
· Αν για την επιλογή του νέου γενικού γραμματέα αξιολογήθηκαν περισσότερα του ενός πρόσωπα; Αν ναι πότε, πως και από ποιους; Αν όχι τι απέγιναν οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί διαφάνειας και αξιοκρατίας;