Ο πόνος στα δόντια αποτελεί έναν από τους πλέον ενοχλητικούς, πόσο μάλλον εάν εμφανιστεί το βράδυ.

Ads

Όταν λοιπόν δεν μπορεί κανείς να επισκεφθεί άμεσα έναν οδοντίατρο, είναι δύσκολο να του αποσπαστεί η προσοχή από τον συγκεκριμένο πόνο.

Υπάρχουν όμως ορισμένοι τρόποι για να ανακουφιστεί κανείς, έστω και προσωρινά, καθώς βρίσκεται στο σπίτι, όπως σημειώνει σε σχετικό άρθρο του το MedicalNewsToday.

Φάρμακα

Η λήψη αναλγητικών φαρμάκων, που δεν χρειάζονται συνταγογράφηση, όπως κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση του πονόδοντου.

Ads

Συνιστάται φυσικά να παραμείνετε εντός της συνιστώμενης δοσολογίας που αναγράφεται στη συσκευασία. Εάν ο πονόδοντος είναι σοβαρός, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο και να του ζητήσετε ισχυρότερα αναλγητικά.

Κρύα κομπρέσα

Ένα κοινό σύμπτωμα του πονόδοντου είναι το πρήξιμο. Ως εκ τούτου, η χρήση μιας κρύας κομπρέσας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.

Η εφαρμογή μιας σακούλας πάγου τυλιγμένης σε μια πετσέτα στην πληγείσα πλευρά του προσώπου ή του σαγονιού βοηθά στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή, η οποία μπορεί να μειώσει τον πόνο ώστε να επιτρέψει στο άτομο να αποκοιμηθεί. Η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας στην περιοχή για 15-20 λεπτά κάθε λίγες ώρες το βράδυ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου, λίγο πριν πάμε για ύπνο.

Ανύψωση

Η συγκέντρωση αίματος στην περιοχή του κεφαλιού μπορεί να προκαλέσει πρόσθετο πόνο και φλεγμονή. Για ορισμένους ανθρώπους, η ανύψωση του κεφαλιού με ένα ή δύο επιπλέον μαξιλάρια μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο αρκετά ώστε να μπορέσουν να κοιμηθούν.

Φαρμακευτικές αλοιφές

Ορισμένες φαρμακευτικές αλοιφές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του πονόδοντου. Τα μη συνταγογραφούμενα τζελ και οι αλοιφές που περιέχουν συστατικά όπως η βενζοκαΐνη μπορούν να μουδιάσουν λίγο την περιοχή.

Ωστόσο, η βενζοκαΐνη δεν είναι κατάλληλη για χρήση από μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών.

Αλάτι ή ζεστό νερό

Ένα απλό ξέπλυμα με αλάτι ή ζεστό νερό είναι μια συνηθισμένη σπιτική θεραπεία για τον πονόδοντο.

Το αλατόνερο, ή ένα αλατούχο διάλυμα, είναι ένα φυσικό αντιβακτηριακό, οπότε μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά στην προστασία των κατεστραμμένων δοντιών από τη μόλυνση.

Το ξέπλυμα με αλατισμένο νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση τυχόν σωματιδίων τροφής ή υπολειμμάτων που έχουν κολλήσει στα δόντια ή τα ούλα. Επιπλέον, μετά το ξέπλυμα, το άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει απαλά οδοντικό νήμα για να βοηθήσει στην απομάκρυνση τυχόν τροφών ή υπολειμμάτων μεταξύ των δοντιών.

Ξέπλυμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου

Έρευνες έχουν δείξει ότι το ξέπλυμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πλάκας, της ουλίτιδας και των βακτηρίων του στόματος. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό όσο άλλα στοματικά διαλύματα.

Οι άνθρωποι πρέπει πάντα να το αραιώνουν με νερό. Κουνήστε το διάλυμα στο στόμα, αλλά μην το καταπιείτε. Αυτό το φάρμακο δεν είναι κατάλληλο για παιδιά, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταπιούν κατά λάθος το μείγμα.

Τσάι μέντας

Παλαιότερες έρευνες σημειώνουν ότι η μέντα μπορεί να περιέχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Επιπλέον, η μέντα περιέχει μενθόλη, η οποία μπορεί να παράγει ένα μούδιασμα στις ευαίσθητες περιοχές, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της αίσθησης του πόνου.

Το τσάι μέντας ή το πιπίλισμα φακελίσκων τσαγιού μέντας μπορεί να βοηθήσει προσωρινά στην ανακούφιση από τον πονόδοντο.

Γαρύφαλλο

Η ευγενόλη, γνωστή και ως γαρυφαλέλαιο, είναι ένα φυτικό έλαιο που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονόδοντο. Μια μελέτη του 2023 δείχνει ότι η χρήση ευγενόλης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου από μη αναστρέψιμη πολφίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του οδοντικού πολφού ή του ιστού στο κέντρο ενός δοντιού. Ορισμένοι οδοντίατροι μπορεί να αναφέρονται συνήθως στην πολφίτιδα ως πονόδοντο.

Η ευγενόλη δρα ως αναλγητικό, που σημαίνει ότι μουδιάζει την περιοχή. Για να χρησιμοποιήσετε το γαρύφαλλο για τον πονόδοντο, μουλιάστε το αλεσμένο γαρύφαλλο σε νερό για να φτιάξετε μια πάστα. Στη συνέχεια, εφαρμόστε την πάστα στο δόντι ή βάλτε την σε ένα άδειο φακελάκι τσαγιού και τοποθετήστε το στο στόμα. Εναλλακτικά, το να μασήσετε ή να πιπιλίσετε απαλά ένα μόνο γαρύφαλλο και στη συνέχεια να το αφήσετε να καθίσει κοντά στο επώδυνο δόντι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο.

Δεν είναι ωστόσο κατάλληλο φάρμακο για τα παιδιά, καθώς μπορεί να καταπιούν υπερβολική ποσότητα γαρύφαλλου. Τα μεμονωμένα γαρύφαλλα μπορεί να είναι ακανθώδη και επώδυνα αν κάποιος τα καταπιεί.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα κοινό συστατικό που βρίσκεται στο σπίτι και που κάποιοι χρησιμοποιούν για να ανακουφίσουν τον πόνο στο δόντι.

Η αλλισίνη, η οποία είναι η κύρια ένωση του σκόρδου, έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση. Μια μελέτη του 2018 υποδηλώνει ότι το σκόρδο μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά των καριογόνων βακτηρίων. Ο όρος καριογόνο αναφέρεται σε βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα.

Το απλό μάσημα μιας σκελίδας σκόρδου και η παραμονή της κοντά στο δόντι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Τούτου λεχθέντος, η γεύση του ωμού σκόρδου μπορεί να είναι πολύ έντονη για μερικούς ανθρώπους, οπότε αυτή μπορεί να μην είναι η σωστή λύση για όλους.