Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφαλικού επεισοδίου και της καρδιακής προσβολής, είναι η βασική αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.

Ads

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα συχνά προκαλούνται από το υψηλό επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα, η οποία συμβάλλει στην συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και οδηγεί σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχει τρόπος για την πρόληψη αυτών των ασθενειών. Η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση και μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν μερικά τρόφιμα, τα οποία περιέχουν περισσότερα ωφέλιμα συστατικά και συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Αυτές είναι κάποιες από τις υπερτροφές της φύσης που υποστηρίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα και εξασφαλίζουν πως η καρδιά σας θα χτυπά πάντα ρυθμικά.

Ads

Σολομός, σαρδέλες και άλλα λιπαρά ψάρια

Ο σολομός είναι μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου. Μαζί με τα άλλα λιπαρά ψάρια αποτελούν από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων για τον οργανισμό, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο για αρρυθμία (ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί) και αθηροσκλήρωση (συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες), ενώ μειώνουν και τα τριγλυκερίδια.

Κόκκινο κρασί

Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία οδηγούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, στην αύξηση της ωφέλιμης HDL χοληστερίνης και προλαμβάνει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Ωστόσο, χρειάζεται μέτρο.

Σκόρδο

Περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά με στυφή γεύση αλλά και φαρμακευτικές ιδιότητες στην μείωση της αθηρωματικής πλάκας και τον έλεγχο της πίεσης.

Τυρί tofu (τυρί σόγιας)

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, η πρωτεΐνη σόγιας που περιέχεται στο τυρί tofu είναι πολύ χρήσιμη για τη καρδιά μας, περισσότερο και από ζωικές πρωτεΐνες. Το σημαντικότερο είναι ότι η πρωτεΐνη του tofu θεωρείται υψηλής βιολογικής αξίας, κάτι που το καθιστά εναλλακτική επιλογή αντί του κρέατος. Έτσι μπορούμε να αντικαθιστούμε το κρέας σε γεύματά μας, μειώνοντας την κατανάλωση των βλαβερών λιπαρών που περιέχουν οι ζωικές τροφές χωρίς όμως να στερούμαστε τις απαραίτητες πρωτεΐνες.

Βρώμη

Η βρώμη βοηθάει στη διατήρηση της καλής κυκλοφορίας του αίματος και είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που μπορεί να μειώνουν τη χοληστερόλη. Παράλληλα αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και μας κάνουν να τρώμε λιγότερο.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα. Αυτός είναι ένας λόγος που κάνει καλό στην καρδιά, ενώ παράλληλα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.  Συνδυάζεται με άλλες υγιεινές για την καρδιά τροφές, όπως αποξηραμένα φρούτα του δάσους ή βρώμη ή μαζί με γάλα σόγια και φρούτα σε smoothie.

Καρύδια 

Αποτελούν από τις πλουσιότερες πηγές απαραίτητων ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ εμπεριέχουν και τα καρδιοπροστατευτικά αντιοξειδωτικά στοιχεία ελλαγικό και γαλλικό οξύ, πολύτιμα για τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος. 

Ελαιόλαδο

Χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο αντί βουτύρου, μπορεί να μειώσει κανείς την χοληστερίνη του. Βέβαια και το λάδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες.