Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Ταϊβάν δείχνει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου που προκαλείται από το κάπνισμα.

Ads

Η Λιν Γι-χσιν, φοιτήτρια του τμήματος Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τσουνγκ Σαν της Ταϊβάν, δήλωσε ότι πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι δραστική στην πρόληψη του καρκίνου. Ωστόσο, η δική της μελέτη επικεντρώνεται στη δραστικότητα του πράσινου τσαγιού ως προς την πρόληψη της μορφής εκείνης του καρκίνου που συνδέεται με το κάπνισμα.

Προχώρησε στην έρευνα, σε δείγμα 500 εθελοντών, μεταξύ των οποίων και 179 πάσχοντες από καρκίνο των πνευμόνων. “Ανέλυσα τον τρόπο ζωής τους και τις συνήθειές τους — κάπνισμα, διατροφή και την πιθανή κατανάλωση τσαγιού”, είπε σε συνέντευξη Τύπου η φοιτήτρια.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσοι δεν πίνουν πράσινο τσάι έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με όσους πίνουν. Και εκείνοι που δεν πίνουν πράσινο τσάι, αλλά καπνίζουν, διατρέχουν 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σε σύγκριση με όσους πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι καθημερινά.

Ads

Αυτό συμβαίνει επειδή οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο τσάι είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στον πνεύμονα, επισημαίνει η Λιν Γι-χσιν.