Τα τελευταία χρόνια είναι έντονες οι επιδρομές από τσούχτρες και μέδουσες κυρίως στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Ads

Οι τσούχτρες και οι μέδουσες δεν είναι επικίνδυνες, αλλά το τσίμπημα τους μπορεί να φέρει πόνο, ερεθισμό και αίσθηση τραβήγματος τοπικά στο δέρμα. Οπότε σε περίπτωση οπτικής επαφής καλό είναι να αποφεύγετε το κολύμπι γιατί συνήθως ταξιδεύουν σε κοπάδια.

Αν ωστόσο σας τσιμπήσει τσούχτρα και γνωρίζετε τα σωστά βήματα που πρέπει να κάνετε εγκαίρως, τότε δεν θα υποφέρετε για πολύ.

  • Βγείτε αμέσως από το νερό
  • Σε περίπτωση που τα πλοκάμια της τσούχτρας είναι ακόμα στο δέρμα σας, αφαιρέστε τα προσεκτικά αλλά όχι με γυμνά χέρια, αφού είναι πολύ πιθανό να τραυματιστείτε και σε άλλα σημεία
  • Μην ξεπλύνετε το δέρμα με πόσιμο νερό, καθώς τα  μικροσκοπικά αγκάθια της μέδουσας που εισέρχονται στο δέρμα κατά το τσίμπημα, απελευθερώνουν περισσότερο δηλητήριο όταν έρχονται σε επαφή με το καθαρό νερό. Μείνετε στα ρηχά και ρίξτε πάνω στην περιοχή θαλασσινό νερό
  • Οι πλύσεις με ξίδι χάρη στο pH του, σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθούν να υποχωρήσει ο πόνος από το τσίμπημα
  • Στη συνέχεια βάλτε επάνω κάτι παγωμένο, όπως πάγο που θα περιορίσει το οίδημα, την κοκκινίλα και τον πόνο
  • Εάν το σημείο που σας έχει τσιμπήσει μια τσούχτρα είναι πολύ μεγάλο, πηγαίνετε σε ένα φαρμακείο και πάρτε αντιισταμινικά χάπια ή βάλτε στο σημείο κορτιζονούχα αλοιφή.

Αξίζει να θυμάστε ότι δεν βγάζουμε ποτέ τις μέδουσες στην παραλία γιατί αποτελούν σημεία μόλυνσης και δυσοσμίας λόγο της αποσύνθεσης τους. Παράλληλα, αποτελούν βασικό κρίκο στην διατροφική αλυσίδα των θαλάσσιων ειδών αφού καταναλώνουν πλαγκτόν και μετά καταναλώνονται από ψάρια.

Ads