Τη σίτιση με κάνναβη αντί της χορήγησης αντιβιοτικών επέλεξε για τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής του ένα αγρόκτημα στη Βόρεια Ταϊλάνδη που καλλιεργεί κάνναβη για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Ads

Το πείραμα στέφτηκε με επιτυχία και τα αποτελέσματά του είναι πολλά υποσχόμενα καθώς αφενός η θνησιμότητα των κοτόπουλων δεν αυξήθηκε σε σχέση με εκείνων που λαμβάνουν αντιβιοτικά, αφετέρου οι καταναλωτές τα προτιμούν μιας και η διατροφή τους είναι βιολογική.

Μάλιστα η εταιρεία ονόμασε τα κοτόπουλά της «Ganja Chicken» και αν και αποκλείεται καταναλώνοντάς τα «να την ακούσει» κανείς, η εμπορική τους επιτυχία είναι εξασφαλισμένη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Τμήματος Ζωικών και Υδάτινων Επιστημών του Πανεπιστημίου Τσιάνγκ Μάι λοιπόν, εκ των 1.000 κοτόπουλων στο αγρόκτημα της Λαμπάνγκ, μόλις το 10% δεν κατάφερε να επιβιώσει από τότε που εισήχθη στη διατροφή τους η κάνναβη τον Ιανουάριο του 2021.

Ads

Παρότι τα ευρήματα της μελέτης βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και καλύπτουν έρευνα διάρκειας μόλις ενός έτους, η Chompunut Lumsangkul, επίκουρη καθηγήτρια που ηγήθηκε της μελέτης, επισημαίνει στο Insider ότι η εκτροφή των πτηνών με κάνναβη φαίνεται να λειτουργεί.

«Το ποσοστό θνησιμότητας για τα κοτόπουλα παρέμεινε ίδιο με τις περιόδους συμβατικής εκτροφής τους», αναφέρει η ίδια.

«Η ειδική τροφή των πτηνών παράγεται με την προσθήκη θρυμματισμένης κάνναβης στην τροφή και στο νερό τους», λέει η Lumsangkul, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν χορηγούνται ούτε χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά και φάρμακα στα κοτόπουλα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Εκτός των παραπάνω, το πείραμα επέτρεψε στη φάρμα να πουλά τα πτηνά της σε υψηλότερες τιμές σε καταναλωτές που αναζητούν βιολογικά πουλερικά. «Τα κοτόπουλα έχουν διπλάσια τιμή από την κανονική, περίπου 1,50 δολ./λίβρα, κυρίως επειδή οι αγοραστές επιθυμούν βιολογικά κοτόπουλα στα οποία δεν έχουν χορηγηθεί αντιβιοτικά», εξηγεί η Lumsangkul.

Ισχυρίζεται, επίσης, ότι το κρέας των κοτόπουλων, τα οποία αποκαλούνται «Ganja Chicken», είναι πιο τρυφερό και έχει καλύτερη γεύση από τα συμβατικά κοτόπουλα.

«Καθώς η ζήτηση για τα κοτόπουλα αυξάνεται και πολλοί αγρότες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά, αρκετοί καταναλωτές στην Ταϊλάνδη επιθυμούν να βρουν ένα ασφαλέστερο προϊόν», λέει η επίκουρη καθηγήτρια και καταλήγει, τονίζοντας ότι «δεν μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά ότι η κάνναβη δεν μαστουρώνει τα κοτόπουλα, ωστόσο αυτά παρουσιάζουν φυσιολογική συμπεριφορά».

Πηγή: Youmaysay