Περισσότερες φαίνεται να είναι οι πιθανότητες να γεννηθεί παιδί με σύνδρομο Down με την εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς τα ορμονικά φάρμακα που τη συνοδεύουν μπορούν να προκαλέσουν γενετική βλάβη στα ωάρια.

Ads

Ένα νέο τεστ που αφορά τις πιθανότητες απόκτησης μωρού με εξωσωματική γονιμοποίηση παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Στοκχόλμη. Το ίδιο τεστ απέδειξε επίσης πως με την εξωσωματική γονιμοποίηση υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης μωρού με σύνδρομο Down απ’ ότι με τη φυσική σύλληψη.
Η ορμονική διέγερση των ωοθηκών που υφίστανται οι γυναίκες ( ειδικά όταν πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση) λόγω των φαρμάκων που συνοδεύουν την υποβοηθούμενη γονιμοποίηση, μπορούν να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες στα ωάρια. Το νέο τεστ μπορεί να εντοπίσει αυτές τις χρωμοσωματικές ανωμαλίες και να αποτρέψει τη σύλληψη μωρού με σύνδρομο Down.

Αυτό συμβαίνει ίσως γιατί οι ορμόνες που χορηγούνται διασπούν την «κόλλα» που κρατάει μαζί τα 23 χρωμοσώματα κατά τη φάση της κυτταρικής μείωσης, με αποτέλεσμα οι αριθμοί των χρωμοσωμάτων να ανακατεύονται στα ωοκύτταρα πριν τη γονιμοποίησή τους.

Το νέο τεστ μπορεί να δείξει στις γυναίκες ποιά ωάρια είναι υγιή και ποιά όχι. Καθώς τα ωάρια ωριμάζουν, οι ανισορροπίες στους αριθμούς των χρωμοσωμάτων προκαλούν ανωμαλίες στο έμβρυο ενώ στην περίπτωση που υπάρχει το πρόσθετο 21ο χρωμόσωμα τότε το μωρό πάσχει από σύνδρομο Down.

Ads

Παρόλα αυτά το ποσοστό γενετικών ανωμαλιών στα ωάρια διαφέρει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα. Ο επικεφαλής της έρευνας κ. Χαντισάιντ υποστήριξε μάλιστα πως τα στοιχεία δεν είναι ακόμα επαρκή, όπως δήλωσε «Δεν εχουμε ακόμα άμεσα στοιχεία και δεν θέλω να ανησυχήσω τις γυναίκες».