Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής τελικής φάσης του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» , το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι κατά 91,6% αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού, με την αποτελεσματικότητα να φθάνει το 91,8% στους ανθρώπους άνω των 60 ετών.

Ads

Το εμβόλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το ΒΒC, δοκιμάστηκε σε περίπου 20.000 εθελοντές, εκ των οποίων ένας στους τέσσερις έκανε εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο).

Από τότε που άρχισε η δοκιμή, αναφέρθηκαν 16 περιστατικά Covid-19 με συμπτώματα μεταξύ των 14.964 εμβολιασμένων (ποσοστό 0,1%) και 62 μεταξύ των 4.902 της ομάδας του πλασίμπο(ποσοστό 1,3%).

Οι δύο δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει παρόμοια τεχνολογία με αυτά της Οξφόρδης/AstraZeneca και της Janssen/Johnson & Johnson και μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου, χορηγούνται σε απόσταση 21 ημερών.

Ads

Εκτός από τη Ρωσία, το εμβόλιο, μεταξύ άλλων, διατίθεται ήδη σε Αργεντινή, Βενεζουέλα, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ