Ψυχολογικά προβλήματα παρουσιάζει το 25% των παιδιών προσχολικής που επλήγησαν από το τσουνάμι στην Ιαπωνία το 2011 και το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης που αναφέρει τις εν λόγω παρατηρήσεις, σημειώνεται πως αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση των παιδιών, μπορεί να διαρκέσει για το υπόλοιπο της ζωής τους. 

Ads

Η μελέτη του Υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας σημειώνει συγκεκριμένα ότι το 25,9% των παιδιών, ηλικίας από τριών ως πέντε ετών, εμφανίζει συμπτώματα όπως ίλιγγο, ναυτία και πονοκεφάλους με κάποια από αυτά να εμφανίζουν ανησυχητική συμπεριφορά όπως βίαια ξεσπάσματα ή κλείσιμο στον εαυτό τους. Αναφέρει, δε, ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας υπέστησαν ψυχικά τραύματα καθώς έχασαν φίλους, είδαν τα σπίτια τους να καταρρέουν, χωρίστηκαν από τους γονείς τους και είδαν το τεράστιο κύμα να καλύπτει τα πάντα.

Η επιστημονική ομάδα σχολίασε ότι τα μικρά παιδιά που δεν λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα μπορεί να εμφανίσουν πολύ χειρότερα προβλήματα στη μετέπειτα ζωή τους. Σε αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται αναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες, που θα επέφεραν σημαντικό πλήγμα στην ακαδημαϊκή τους εξέλιξη και στις επαγγελματικές τους προοπτικές, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 178 παιδιά στις τρεις περισσότερο πληγείσες περιοχές από την καταστροφή -Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα. Χρησιμοποίησαν την διεθνώς αναγνωρισμένη λίστα αξιολόγησης CBCL και είχαν συναντήσεις με τα παιδιά από τον Σεπτέμβριο του 2012 ως τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου. Ο αριθμός των παιδιών που χρειάζονται ψυχιατρική φροντίδα στις πληγείσες περιοχές είναι τριπλάσιος σε σχέση με παιδιά που ζουν σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας, οι οποίες δεν επλήγησαν από την καταστροφή.

Ads