Συνέδριο με θέμα την «Ψυχοκοινωνική αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης» διοργανώνεται την Παρασκευή και το Σάββατο, στις 30 και 31 Μαρτίου, από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), με τη συνεργασία της W.A.P.R και της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ads

 
Το συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων επαγγελματίες του τομέα της Ψυχικής Υγείας απ’ όλη την Ελλάδα και εμπειρογνώμονες από 11 χώρες, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Classical Athens Imperial, ενώ την Πέμπτη, 29 Μαρτίου, θα δοθεί και συνέντευξη τύπου. Το tvxs.gr θα μεταδώσει ζωντανά το διήμερο συνέδριο μέσω του webtv. Διαβάστε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ
 
Στο συνέδριο θα παρευρεθεί και ο Andor László, Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών.
 
Οι κεντρικές ομιλίες θα γίνουν από την Dr. Lourdes Ladrido Ignacio, Πρόεδρο της Παγκόσμιας Εταιρείας για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση με θέμα «Surviving the Storm: the Promotion of Well-being» και του Καθ. Γ. Σακκέλη, Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για την Κοινωνική Προστασία, την Υγεία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη με θέμα «Η κρίση των Δημόσιων υπηρεσιών παροχής φροντίδας υγείας σε περίοδο κρίσης: Η παραβίαση των κοινωνικών δικαιωμάτων».
 
Όπως σημειώνουν ειδικοί του τομέα της Ψυχικής Υγείας, η «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» βρίσκεται ακόμα μία φορά στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ η παρακμή του κοινωνικού μοντέλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό με την χρεοκοπία των πολιτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και  την οικονομική κρίση διαμορφώνουν συνθήκες «ανθρωπιστική κρίσης».
 
«Τα προβλήματα στην Ψυχική Υγεία είναι έντονα και έχουν να κάνουν τόσο με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, όσο και με περισσότερο εξειδικευμένα προβλήματα του χώρου», σημειώνει, μιλώντας στο tvxs.gr, ο Παναγιώτης Χονδρός, ψυχολόγος, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΠΑΨΥ και προσθέτει πως «υπάρχει ανάγκη για αλλαγή του μοντέλου παροχής φροντίδας».
 
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του tvxs.gr είχαν παρουσιαστεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Ψυχικής Υγείας. Τα εν λόγω προβλήματα επιβεβαιώνει και ο Παναγιώτης Χονδρός. «Βρισκόμαστε σε κρίση ευρύτερα στην χώρα, αλλά και ειδικότερα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Υπάρχουν προβλήματα όπως είναι η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου κ.α. Είναι πλέον ανάγκη να σκεφτούμε πως θέλουμε τελικά να προσφέρουμε τις υπηρεσίες στην ψυχική υγεία και πως θα αντιμετωπίσουμε την παραβίαση δικαιωμάτων», η οποία προκαλείται από τη δραματική αύξηση των νοσήλειων, που ξεπερνάει το 60%, αλλά και με την ανεπάρκεια του Δημόσιου Συστήματος Ψυχικής Υγείας. 
 
Σημειώνεται πως η εγκεκριμένη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας είναι μειωμένη κατά 55% για το 2012. Συνολικά η υστέρηση πόρων, με τα χρέη που έχουν συγκεντρωθεί και από τον απολογισμό του 2011 των ΝΠΙΔ, ανέρχεται σε 62 εκατ. ευρώ.
 
Αδυναμία καταβολής μισθών και εισφορών του ΙΚΑ, δυσκολία στην κάλυψη λειτουργικών εξόδων, αλλά και στην παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την τραγική κατάσταση στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας των μονάδων Ψυχικής Υγείας να είναι πλέον ορατός.
 
Ο Παναγιώτης Χονδρός σημειώνει πως θα πρέπει πλέον να δοθούν απαντήσεις σε νέες ανάγκες και νέες συνθήκες. «Το τοπίο στην ψυχική φροντίδα αλλάζει συνεχώς γιατί τα προβλήματα γίνονται όλο και πιο σύνθετα. Κανένας δεν έχει μόνο ένα πρόβλημα. Κανένας δεν έχει μόνο ψυχικό ή κοινωνικό ή οικονομικό πρόβλημα. Είναι σύνθετα προβλήματα», τονίζει.
 
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, μέσα από ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες και εργαστήρια, με τη συμμετοχή ειδικών ψυχικής υγείας, ληπτών των υπηρεσιών και μελών των οικογενειών τους, αλλά και όσων λαμβάνουν αποφάσεις για την πολιτική ψυχικής υγείας και την κοινωνική πολιτική, θα αναλυθούν σημαντικά ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της Ψυχικής Υγείας, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από τις  παρούσες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.
 
Ζωτικής σημασίας ερωτήματα  για την Ψυχική Υγεία τοποθετούνται στο επίκεντρο του Συνεδρίου.
 

  • Πώς μπορούμε να οργανώσουμε τις απαντήσεις μας και τις διεκδικήσεις μας απέναντι στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη;

 

  • Ποια θα είναι η θέση μας στη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία; Η Ευρώπη είναι σύμμαχος ή αντίπαλος;

 

Ads
  • Πώς θα διαμορφώσουμε και θα τηρήσουμε το ηθικό – δεοντολογικό πλαίσιο πρακτικής σε συνθήκες δραματικής περικοπής των πόρων και των υπηρεσιών. Ποιες είναι οι αναδυόμενες νέες ανάγκες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των πληθυσμών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας;

 

  • Οι συμπολίτες μας σήμερα κατακλύζονται από ψυχική οδύνη που μπορεί οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: ψυχική ασθένεια, οικονομικούς – κοινωνικούς παράγοντες, ανασφάλεια. Που μπορούν να στραφούν για απαντήσεις; 

 

  • Ποιες νέες απαντήσεις μεθοδολογικά και επιστημονικά έγκυρες, μπορούμε να προτείνουμε σε κοινωνικές ομάδες που ζουν σε ακραία εφήμερες συνθήκες;

 

  • Είμαστε σε θέση να ακούσουμε τη φωνή των ατόμων με εμπειρία ψυχιατρικού εγκλεισμού, αποκλείας ιάξκλισμού, συμπεριφορών βίας και κακοποίησης;

 

  • Είναι αποκατάσταση προνόμιο ή δικαίωμα και πώς μπορούμε να το διεκδικήσουμε;

 
«Ένα από τα βασικά θέματα που θέλουμε να τονίσουμε μέσα από το Συνέδριο είναι η αποκατάσταση, δηλαδή η δυνατότητα να μπορεί να ζήσει κάποιος στην κοινότητα ισότιμα, δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα. Πρέπει λοιπόν να βρούμε νέους τρόπους να διεκδικήσουμε αυτό το δικαίωμα, μαζί με τους λήπτες και τα άτομα που πάσχουν», τονίζει στο tvxs.gr o Παναγιώτης Χονδρός.
 
Ένα από τα σημαντικά θέματα του συνεδρίου είναι το recovery. «Το recovery είναι η διαδικασία ίασης και αποκατάστασης. Σκοπός δεν είναι απλά το άτομο να γίνει καλά, αλλά και να επιστρέψει σε έναν κανονικό τρόπο ζωής. Ουσιαστικά το recovery είναι το πιο ουσιαστικό μοντέλο στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση. Είναι ένα από τα παλαιότερα, αλλά από τα πιο σημαντικά. Η επανένταξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου γίνεται σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες του. Μέσω του recovery το άτομο συνοδεύεται στο ταξίδι αυτό, ανακτά τις δυνάμεις του. Γίνεται πιο δυνατός», σημειώνει ο  Παναγιώτης Χονδρός.
 

Σχετικά με το σύστημα της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΠΑΨΥ επισημαίνει πως «το αρχικό σχέδιο ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι αξιολογήσεις από διεθνείς εμπειρογνώμονες, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε σωστά».
 
«Το σχέδιο προέβλεπε σταδιακό κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων και αντικατάστασή τους από ένα δίκτυο υπηρεσιών και κοινοτικών δομών, που μία από αυτές, και ίσως η κεντρική, είναι τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, μαζί με το ψυχιατρικό τμήμα των νοσοκομείων», εξηγεί και προσθέτει:
 
«Τα προβλήματα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας δεν οφείλονται μόνο στην οικονομική κρίση. Έχουν ενταθεί βέβαια από αυτή, αλλά σημαντικό πρόβλημα είναι οι κατακερματισμένες δράσεις. Το σχέδιο απλά δεν αναπτύχθηκε στο βαθμό που έπρεπε ισορροπημένα και με επικαιροποιήσεις».
 
«Ένα από τα βασικά νοήματα του συνεδρίου είναι πως θα πρέπει όχι απλά να περισώσουμε ό,τι υπάρχει αλλά να το ενισχύσουμε γιατί στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης οι ανάγκες μεγαλώνουν διαρκώς και θα πρέπει να είμαστε περισσότερο ενεργοί τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση. Όπως είναι οι συνθήκες θα βρεθούμε σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης στην Υγεία, αλλά και την Ψυχικης Υγεία.  Αν δεν ενεργήσουμε συστηματικά ως επαγγελματίες μαζί με τους λήπτες, μαζί με τις οικογένειες, ώστε να διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα, θα βρεθούμε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση», καταλήγει ο Παναγίωτης Χονδρός.