Στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχημένη ολική μεταμόσχευση προσώπου στην ιστορία της Ιατρικής, αποκαθιστώντας το πρόσωπο ενός νεαρού αγρότη που είχε αυτοπυρποληθεί και επί πέντε χρόνια δεν μπορούσε να φάει, να αναπνεύσει και να μιλήσει κανονικά.

Ads

Η εν λόγω επέμβαση, που έγινε στις αρχές της εβδομάδας και διήρκεσε περισσότερο από 24 ώρες, είναι μια από τις 10 που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως, ωστόσο πιστεύεται πως είναι η πιο πετυχημένη καθώς είναι η πιο ολοκληρωμένη.

Ο 30χρόνος ασθενής, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, είχε αυτοπυρποληθεί κατά λάθος στο πρόσωπο το 2005, με συνέπεια να μην είναι σε θέση να επιτελέσει φυσιολογικές αλλά και αναγκαίες οργανικές λειτουργίες. Δωρητής ήταν ένας άντρας ο οποίος είχε χαρακτηριστεί εγκεφαλικά νεκρός, ενώ στην επέμβαση συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 30 χειρουργοί, γιατροί και νοσοκόμοι.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο ασθενής αναμένεται να μιλήσει και να φάει σε μερικές εβδομάδες και βάσει των υπολογισμών τους το εξιτήριο για εκείνον θα έρθει μετά από δύο μήνες.

Ads

Επιτυχημένη χαρακτήρισε την επέμβαση ο Χόαν Περ Μπαρέτ, επικεφαλής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου, ενώ όπως προσθέτει ο ίδιος: «Ο ασθενής έχει ουλές στο μέτωπο και στον λαιμό, αλλά δεν θα είναι ορατές στο μέλλον. Του δείξαμε το πρόσωπο του όταν το ζήτησε και οι ψυχολόγοι έκριναν ότι ήταν έτοιμος. Δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα».

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης ο μεγαλύτερος φόβος των γιατρών είναι μια τυχόν απόρριψη του μοσχεύματος από τον οργανισμό του λήπτη. Το τίμημα δεν είναι και μικρό αφού ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει ισχυρά ανοσοκαταλστατικά φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής του, κάτι το οποίο αυξάνει την εμφάνιση καρκίνου και την πρόκληση άλλων ασθενειών όπως ο διαβήτης.

Το αποτέλεσμα του νέου προσώπου του ασθενή δεν θα διατηρεί τα χαρακτηριστικά του δότη αλλά θα αποτελεί ένα συγκερασμό των προσώπων και των δυο ανδρών. Μία τέτοια διαδικασία δεν παύει σε καμία περίπτωση να είναι επώδυνη για τους ασθενείς που υποβάλλονται σ’ αυτήν, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα λόγω της αίσθησης απώλειας της ταυτότητας τους.