To ποτό φαίνεται να είναι μία από τις προσφιλείς συνήθειες των εφήβων στην Ελλάδα. Ένας στους επτά μαθητές πίνει δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ το 42% υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν έχει καταναλώσει πέντε ή περισσότερα ποτά μέσα σε ένα μήνα. Μάλιστα, το 15% σημειώνει ότι δεν τυχαίνει απλώς να καταναλώνει «λίγο παραπάνω ποτό», αλλά το κάνει συστηματικά.

Ads

Σχετική μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής κατέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι το 75% των μαθητών αγοράζει αλκοόλ σε καφετέριες και μπαρ, ενώ το 50% δήλωσε ότι έχει προμηθευτεί κάποιο ποτό από κάβα ή σούπερ μάρκετ.

Οι Έλληνες γονείς φαίνεται να είναι οι πλέον ελαστικοί στο θέμα του ποτού, καθώς οι περισσότεροι επιτρέπουν στα παιδιά τους να πιουν αλκοόλ από τα ποτήρια τους. Σημειώνεται ότι η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να είναι περισσότερο διαδεδομένη στα αγόρια που κατοικούν εκτός Αθηνών. Παράλληλα, το 14,9% των αγοριών δηλώνουν ότι έχουν μεθύσει μέσα στον τελευταίο μήνα, ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει στα κορίτσια στο 9,5%.

Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα στην Ευρωπαϊκή Σχολική Έρευνα για την Κατανάλωση Αλκοόλ και Ναρκωτικών Ουσιών (ESPAD). Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το 55% των Ελλήνων μαθητών καταναλώνει αλκοόλ τακτικά, ενώ το 23% έχει πιει τουλάχιστον δέκα ποτά τον τελευταίο μήνα.

Ads