Η μετάλλαξη Όμικρον, παρά το γεγονός πως είναι εξαιρετικά μεταδοτική, φαίνεται πως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα από τη Δέλτα. Ωστόσο, η ανησυχία αυξάνεται, την ώρα που εμφανίζονται κι άλλες μεταλλάξεις, όπως αυτή του Καμερούν.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου IΗU Méditerrannée της Μασσαλίας, το νέο στέλεχος κορονοϊού εντοπίστηκε σε ασθενή που επέστρεφε στη Γαλλία από το Καμερούν, ο οποίος ενδέχεται να μετέδωσε τον ιό σε άλλα δώδεκα άτομα στη νότια Γαλλία.

Σε αυτή τη νέα παραλλαγή, στην οποία δόθηκε το όνομα Β.1.640.2, σύμφωνα με μια πρώτη μελέτη, παρατηρούνται 46 μεταλλάξεις. Σύμφωνα με αυτήν, οι ήδη γνωστές μεταλλάξεις Ν501Υ και Ε484Κ εντοπίζονται και στην πρωτεϊνική ακίδα της νέας παραλλαγής.

Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται στο μέλλον, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περιορισμένα και ο αριθμός των κρουσμάτων αρκετά χαμηλός. Επιπλέον, η προέλευση της συγκεκριμένης μετάλλαξης δεν είναι ακόμη γνωστή. Το γεγονός ότι εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο που επέστρεφε από ταξίδι στο Καμερούν δεν σημαίνει ότι δημιουργήθηκε στη χώρα της κεντρικής Αφρικής.

Ads

Βέβαια, τα πολύ χαμηλά εμβολιασμού στην περιοχή ευνοούν την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλιτιμόρης στις ΗΠΑ , το ποσοστό εμβολιασμού στο Καμερούν ανέρχεται προς το παρόν στο 2,4%.