Την πιθανότητα να προκαλέσουν βλάβες σε τμήματα του ανθρώπινου εντέρου οι χρωστικές που περιέχουν τα τρόφιμα εξέτασε νέα μελέτη ερευνητών των Πανεπιστημίων Κορνέλ και Μπινγκχάμπτον που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Αntioxidants».

Ads

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ Ελαντ Τάκο σημείωσε ότι «Ανακαλύψαμε ότι συγκεκριμένα νανοσωματίδια – νανοσωματίδια του διοξειδίου του τιτανίου και του διοξειδίου του πυριτίου – που χρησιμοποιούνται συχνά στα τρόφιμα μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη λειτουργία του εντέρου» και πρόσθεσε ότι «Εχουν αρνητική επίδραση σε πρωτεΐνες-’κλειδιά’ της πέψης και της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών».

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δόσεις διοξειδίου του τιτανίου και διοξειδίου του πυριτίου αντίστοιχες με εκείνες που λαμβάνουν μέσω των τροφίμων οι άνθρωποι. Οι δόσεις αυτές των οξειδίων των μετάλλων εισήχθησαν σε ένα σύστημα in vivo στο εργαστήριο του καθηγητή Τάκο, το οποίο προσομοιώνει τις αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι επιστήμονες ενέχυσαν στη συνέχεια τα νανοσωματίδια σε αβγά κότας. Αφού τα αβγά εκκολάφθηκαν, οι ερευνητές ανίχνευσαν αλλαγές στους λειτουργικούς, μορφολογικούς και μικροβιακούς βιοδείκτες του αίματος, στο δωδεκαδάκτυλο (πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου) και στο τυφλό (πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου).

Ads

«Καταναλώνουμε αυτά τα νανοσωματίδια σε καθημερινή βάση» σημείωσε ο καθηγητής Τάκο και συμπλήρωσε: «Δεν γνωρίζουμε τι ποσότητές τους καταναλώνουμε και δεν γνωρίζουμε επίσης τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις αυτής της κατανάλωσης. Στη συγκεκριμένη μελέτη καταφέραμε να δείξουμε κάποιες από τις επιδράσεις, γεγονός που είναι ζωτικής σημασίας ώστε να κατανοήσουμε πόσο επηρεάζουν τα συστατικά των τροφίμων τα οποία περιέχουν τέτοια νανοσωματίδια την υγεία και την ανάπτυξη του γαστρεντερικού συστήματος».

Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα οι επιστήμονες δεν ζητούν την κατάργηση της χρήσης αυτών των νανοσωματιδίων στα τρόφιμα, μέχρι στιγμής.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, εκείνο που κάνουμε είναι να επιστήσουμε την προσοχή στο ζήτημα. Η επιστήμη χρειάζεται να διεξαγάγει περαιτέρω μελέτες με βάση τα ευρήματά μας. Ανοίγουμε μια πόρτα για συζήτηση» κατέληξε ο καθηγητής Τάκο.