Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να περπατούν ξυπόλυτοι ακόμα και μέσα στην πόλη, μάλιστα τα τελευταία χρόνια κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα κινήματα υπέρ των… γυμνών ποδιών. Πόσο ασφαλές είναι όμως; Όσο ασφαλές είναι και το περπάτημα με παπούτσια, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Ads

Η προφανής ανησυχία είναι ότι τα πεζοδρόμια της πόλης είναι βρώμικα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Ντάνιελ Χάουελ, βιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια που ζει κυρίως ξυπόλυτος τα τελευταία χρόνια, λίγη κάπνα δε βλάπτει. «Απλώς τα πόδια σου μαυρίζουν περισσότερο απ’ ότι αν περπατούσες στο δάσος», υποστηρίζει.

Παραδόξως, τα μικρόβια δεν αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Αν και τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα βακτήρια αυτά δεν είναι βλαβερά όταν βρίσκονται στα πόδια σου. Όπως εξηγεί ο Χάουελ, «Τα βακτήρια κανονικά εισέρχονται στο σώμα από κάποιο υγρό άνοιγμα όπως τα μάτια, το στόμα ή κάποιο κόψιμο. Αν έχεις κάποια πληγή στο πόδι κράτα την καλυμμένη ή φόρα παπούτσια. Τα παπούτσια είναι εργαλεία και θα έπρεπε να τα χρησιμοποιεί κανείς όταν χρειάζονται».

Το θέμα είναι να κοιτά κανείς που βάζει τα πόδια του, με παπούτσια ή χωρίς, για να αποφεύγει ατυχήματα. «Έχω πατήσει τρεις φορές καρφί, δύο φορές με παπούτσια και μία χωρίς. Πονάει το ίδιο», δηλώνει ο Πιτ Φερνάντες, εργάτης σε οικοδομή. Πολλές φορές μάλιστα τα τραύματα είναι πιο ελαφρά σε ένα γυμνό πόδι καθώς νιώθεις την ύπαρξη του αιχμηρού αντικειμένου, π.χ. ενός καρφιού, και τραβιέσαι πριν εισχωρήσει πολύ βαθιά.

Ads

Αντίθετα όταν φοράς παπούτσια δε καταλαβαίνεις την ύπαρξη του καρφιού παρά μόνο όταν έχει ήδη εισχωρήσει στο πόδι σου. Επιπλέον μελέτες επιβεβαιώνουν ότι είναι πιο πιθανό να μολυνθεί η πληγή σε περίπτωση που το άτομο φορά παπούτσια, επειδή το αιχμηρό αντικείμενο διαπερνά τη σόλα και την κάλτσα μεταφέροντας περισσότερα βακτήρια στην πληγή.

Οι φανατικοί του ξυπόλητου περπατήματος αναπτύσσουν ένα στρώμα σκληρού δέρματος στις πατούσες τους που αποτρέπει τον εύκολο τραυματισμό από γυαλιά και άλλα μυτερά αντικείμενα. Πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν γι’ αυτούς τα περιττώματα σκύλων που γεμίζουν τα πεζοδρόμια. Αν και σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία, είναι ιδιαιτέρως αηδιαστικό να τα πατάς εκεί που δεν το περιμένεις.