Η παιδική παχυσαρκία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, ωστόσο το πρόβλημα μπορεί να περιορισθεί μέσω παρεμβάσεων που θα διαμορφωθούν στη βάση συλλογικών δράσεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή απουσιάζουν.

Ads

Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα της εκδήλωσης για την παιδική παχυσαρκία και τους τρόπους αντιμετώπισής της που πραγματοποίησε η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) την Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015, που απέδειξε ότι το σχολείο συμβάλει στην παιδική παχυσαρκία.

Εκπρόσωποι της ΕΙΕΠ παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας COSI που διεξήγαγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την επίδραση του σχολικού περιβάλλοντος στην παιδική παχυσαρκία, η οποία διεξήχθη σε 500 επιλεγμένα σχολεία σε όλη τη χώρα.

Όπως επεσήμαναν, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σύνθετο καθιστώντας απαραίτητη την συντονισμένη προσπάθεια διαφορετικών φορέων για την αντιμετώπισή του και κυρίως την ενίσχυση των προσπαθειών σε επίπεδο σχολικού περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάστηκε ένα από τα ελάχιστα προγράμματα παρέμβασης σε σχολεία, το βραβευμένο «Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία», το οποίο υλοποιείται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με τη συνεργασία ΜΚΟ, ακαδημαϊκής κοινότητας, κυβέρνησης, και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ads

Τελευταία η Ελλάδα σε προγράμματα εκπαίδευσης στην υγιεινή διατροφή

Καταδεικνύοντας το παράδοξο της εγχώριας πραγματικότητας ο Πρόεδρος της ΕΙΕΠ Ευθύμιος Καπάνταης, ανέφερε πως ενώ στην Ελλάδα καταγράφονται μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας πανευρωπαϊκώς, η χώρα κατατάσσεται τελευταία στην προώθηση του ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής στα σχολεία. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας COSI που ο ΠΟΥ διεξήγαγε σε παιδιά ηλικίας 6-10 ετών από 11 ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα υλοποιεί τέτοιου είδους προγράμματα σε μόλις 42% των δημοτικών σχολείων της χώρας, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι σχεδόν διπλάσιος (81%).

Την ίδια ώρα, οι έρευνες καταδεικνύουν πως τα μισά περίπου Ελληνόπουλα (44%) είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα. Η λύση, υπογράμμισαν οι εισηγητές των παρουσιάσεων, βρίσκεται στη σωματική άσκηση που πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινότητα των παιδιών μας, στην καλύτερη εκπαίδευση του σχολικού προσωπικού και την καλύτερη εποπτεία γονέων στα παιδιά (λιγότερη τηλεόραση, περισσότερη άσκηση).

Πρόγραμμα «Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία»

Το πρόγραμμα «Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, δασκάλους, και γονείς, με σκοπό να προωθήσει τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας, παρουσίασε η Χρυσούλα Εξάρχου, Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ QualityNet Foundation.

Το πρόγραμμα για να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των παιδιών, αξιοποιεί πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που φέρουν την επιστημονική έγκριση φορέων όπως το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η ΕΙΕΠ, το Αρεταίειο Νοσοκομείο, και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση φέρουν τη σφραγίδα της QualityNet Foundation, από το 2006 που εφαρμόστηκε η πρώτη μορφή του συγκεκριμένου προγράμματος στα ελληνικά σχολεία έως και σήμερα. Σε ό,τι, δε, αφορά τα αποτελέσματά του, η κ. Εξάρχου επεσήμανε πως 90.000 μαθητές δημοτικού έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα τα τελευταία 7 χρόνια.

Τα ευρήματα της έρευνας του ΠΟΥ

Στη μελέτη COSI με θέμα «Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα και η σημασία του σχολικού περιβάλλοντος», που έλαβαν μέρος 5.682 παιδιά 7-9 ετών από ολόκληρη την Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι:

• μόνο το 12% των κυλικείων δημοτικών σχολείων πωλούν φρέσκα φρούτα, ενώ το ποσοστό στη Σλοβενία είναι 95%,
• φρέσκα λαχανικά διατίθενται μόνο από το 5% των σχολικών κυλικείων στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με το μέσο όρο των υπολοίπων χωρών που αγγίζει το 38%,
• γάλα πωλείται μόνο στο 18% των ελληνικών σχολικών κυλικείων, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στο 58%,
• γιαούρτι διατίθεται μόνο από το 5% των κυλικείων στα ελληνικά σχολεία, με τις υπόλοιπες χώρες να κυμαίνονται από 14% έως και 70% (Λιθουανία).