Τους καλοκαιρινούς μήνες το δέρμα σας μπορεί να πάθει έγκαυμα από ήλιο, εάν παραμείνετε πάρα πολύ ώρα εκτεθειμένοι στις ακτίνες UV χωρίς την κατάλληλη προστασία από αντηλιακά και ρούχα.

Ads

Για να ανακουφιστείτε από το τσούξιμο και τη γενική δυσφορία που προκαλεί το έγκαυμα είναι σημαντικό να αρχίσετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό, μόλις αντιληφθείτε ότι έχετε καεί από τον ήλιο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μην κάτσετε άλλα κάτω από τον ήλιο. Προτιμίστε καλύτερα εσωτερικούς χώρους, καθώς ακόμα και στη σκιά οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα.

Συμβουλές για να φύγει πιο γρήγορα το έγκαυμα από ήλιο σύμφωνα με τους δερματολόγους από το uea.ac.uk:

Ads

Κάνετε συχνά δροσερά ντους για να βρείτε ανακούφιση από τον πόνο

Μόλις βγείτε από την μπανιέρα ή το ντους, μην σκουπιστείτε κατευθείαν με την πετσέτα, αλλά αφήστε λίγο νερό στο δέρμα σας. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα που θα σας βοηθήσει να παγιδεύσετε την υγρασία στο δέρμα σας. Αυτό θα μειώσει την ξηρότητα στην επιδερμίδα.

Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει αλόη ή εκχυλίσματα σόγιας

Εάν μια συγκεκριμένη περιοχή σας ενοχλεί ιδιαίτερα, εφαρμόστε μια κρέμα υδροκορτιζόνης, που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή. Μην χρησιμοποιείται προϊόντα με ουσίες που έχουν την κατάληξη -καΐνη (-caine), όπως βενζοκαΐνη, καθώς αυτές μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Πάρτε ασπιρίνη

Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε το οίδημα, ερυθρότητα και τη δυσφορία.

Πίνετε πολύ νερό

Ένα έγκαυμα από ήλιο αντλεί νερό προς την επιφάνεια του δέρματος και μακριά από το υπόλοιπο σώμα. Πίνοντας επιπλέον νερό θα προλάβετε την αφυδάτωση.

Αν έχουν εκδηλωθεί φουσκάλες στο δέρμα σας, αφήστε τις να επουλωθούν μόνες τους

Οι φουσκάλες είναι ένδειξη ότι έχετε ηλιακό έγκαυμα δευτέρου βαθμού. Μην τις σπάσετε, γιατί κινδυνεύετε με μόλυνση.

Προσέξτε τα ρούχα που φοράτε

Φορέστε τα ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Τα πλεκτά υφάσματα λειτουργούν καλύτερα. Επιλέξτε γενικά υφάσματα που όταν τα κρατάτε στον αέρα μπροστά σε έντονο φως, δεν επιτρέπεπουν σχεδόν καθόλου στο φως αυτό να περάσει από μέσα του.

Παρόλο που τα εγκαύματα από τον ήλιο φαίνονται αθώα, τα αποτέλεσμα της εκτεταμένης έκθεσης του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη στο δέρμα. Αυτές οι βλάβες αυξάνουν τον κίνδυνο του ατόμου για να πάθει καρκίνο του δέρματος στο μέλλον!