Το απλό γεγονός της ομιλίας προκαλεί την εκπομπή σταγονιδίων, τα οποία ενδέχεται να μεταδίδουν τον κοροναϊό. 

Ads

Ο εκσφενδονισμός σταγονιδίων κατά την ομιλία ή το φτέρνισμα και η τροχιά τους στον ελεύθερο αέρα μελετήθηκαν από δύο επιστημονικές ομάδες.

Ο ερευνητής Philip Anfinrud και συνάδελφοί του, σε ένα Ινστιτούτο στην πολιτεία του Μέριλαντ, χρησιμοποίησαν ακτίνες λέιζερ, για να απεικονίσουν αυτά τα σταγονίδια. 

Διαπίστωσαν ότι μια πηγή μπορούσε να εκπέμψει έως 10.000 σταγονίδια ανά δευτερόλεπτο και ότι αυτά μπορούσαν να παραμείνουν σε έναν κλειστό χώρο για διάστημα έως και δεκατεσσάρων λεπτών.

Ads

image

Όσον αφορά στον εξωτερικό χώρο, οι Talib Dbouk και Δημήτρης Δρικάκης, του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, προσομοίωσαν το διασκορπισμό ενός σύννεφου σωματιδίων που προκλήθηκε από το φτέρνισμα. Στις περιπτώσεις απουσίας ανέμου, αυτά τα σταγονίδια μεταδίδονται σε απόσταση 2 μέτρων.

Στην περίπτωση, όμως, ακόμη και μιας μικρής αύρας, μόλις, δηλαδή, φυσήξει λίγος αέρας, μπορούν να ταξιδέψουν έως 6 μέτρα, χωρίς να έχουν έντονα αραιωθεί.

image

Σύμφωνα με τους δύο ερευνητές, η φυσική απόσταση των 2 μέτρων, υπό από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι επαρκής. Συμπέρασμα: εντός ή εκτός εσωτερικού χώρου, η χρήση μάσκας είναι το καλύτερο μέτρο προστασίας κατά του κοροναϊού.

Πηγή: Le Monde