Στην διατροφική αλυσίδα υπάρχουν πολλές «θαυματουργές» τροφές που έχουν οφέλη στην υγεία και βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Ads

Μία από αυτές είναι τα αμύγδαλα, που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Μόλις μια χούφτα αμύγδαλα περιέχει το ένα όγδοο των καθημερινών μας πρωτεϊνικών αναγκών.

Τα αμύγδαλα μπορούν να καταναλωθούν σκέτα αλλά και σε συνδυασμό με άλλες τροφές. Σύμφωνα μάλιστα με το medicalnewstoday, μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών από αυξημένη χοληστερίνη, την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Τα οφέλη τους για την υγεία έχουν τεκμηριωθεί εδώ και αιώνες και σύγχρονες έρευνες το επιβεβαιώνουν.

Ads

1. Αμύγδαλα και χοληστερόλη

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Diatetic Association έδειξε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης Ε στο πλάσμα και στα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα, ενώ μειώνει και τα επίπεδα στην χοληστερίνη.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά σε καθημερινή βάση και αποτρέπει το φράξιμο των αρτηριών και την οξείδωση της χοληστερόλης. Μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε τη βιταμίνη Ε το σώμα.

2. Αμύγδαλα και κίνδυνος καρκίνου

Τα αμύγδαλα θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε το 2015 στο περιοδικό Gynecologic and Obstetric Investigation, εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αμυγδάλων σε διάφορους τύπους καρκίνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες φιστικιών, καρυδιών και αμυγδάλων είχαν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “τα φιστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα φαίνεται να είναι ένας προστατευτικός παράγοντας για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού”.

3. Αμύγδαλα και καρδιακές παθήσεις

Τα αμύγδαλα, μαζί με τα καρύδια και τους ξηρούς καρπούς γενικά, συχνά συνδέονται  με βελτιωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και με την καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που δείχνουν ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της στεφανιαίας καρδιακής νόσου.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αμύγδαλα αύξησαν σημαντικά την ποσότητα αντιοξειδωτικών στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος. Τα ευρήματά τους προσθέτουν βάρος στη θεωρία ότι οι μεσογειακές δίαιτες με πολλά αμύγδαλα έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία.

4. Αμύγδαλα και σάκχαρο αίματος

Τα αμύγδαλα περιέχουν σχετικά υψηλά επίπεδα μαγνησίου. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα αμύγδαλα μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα.

Αυτή η ικανότητα πιστεύεται ότι οφείλεται στα υψηλά επίπεδα μαγνησίου που περιέχουν σχεδόν το ήμισυ της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας αμυγδάλων.

Σε περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, τα επίπεδα μαγνησίου είναι χαμηλά. Σε μια μελέτη, άτομα με διαβήτη τύπου 2 και χαμηλά επίπεδα μαγνησίου πήραν συμπληρώματα μαγνησίου. Οι ερευνητές μέτρησαν την αύξηση των επιπέδων μαγνησίου τους και είδαν επίσης βελτιώσεις στην «αντίσταση» στην ινσουλίνη.

5. Τα αμύγδαλα βοηθούν στη διαχείριση του βάρους

Επειδή τα αμύγδαλα είναι χαμηλότερα σε υδατάνθρακες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμα: Τροφές και υγεία: Ένας αναλυτικός οδηγός για τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφών του Μichael van Straten