Η άνοια μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα απώλειας μνήμης, δυσκολία στην εκτέλεση οικείων καθηκόντων, μειωμένη κρίση και αλλαγές στη διάθεση. Πρόκειται για μια κοινή πάθηση σε ηλικιωμένους και ο πιο συνήθης τύπος άνοιας είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Ads

Σύμφωνα με το NHS, το Αλτσχάιμερ παρουσιάζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και αυτή τη στιγμή επηρεάζει περίπου έναν στους έξι ανθρώπους άνω των 80 ετών.

Ωστόσο, η αυξανόμενη επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η άνοια δεν είναι αναπόφευκτη και υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο ή να καθυστερήσετε την εμφάνισή της.

Αναλυτικότερα, οι έρευνες έχει δείχνουν ότι υπάρχουν τρία ροφηματα που αποτελούν ασπίδα για την απώλεια μνήμης, η οποία συνδέεται με την άνοια και το Αλτσχάιμερ:

Ads

Πράσινο τσάι

Έρευνες διαπίστωσαν ότι το πράσινο τσάι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της γνωστικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους κατά 50%.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης διαπίστωσε επίσης ότι σε εκείνους που είχαν γενετικά αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Alzheimer, μειώθηκε ο κίνδυνος κατά 86%. Τα οφέλη βρέθηκαν επίσης και στο τσάι oolong.

Νερό

Είναι σημαντικό να θυμάστε να πίνετε αρκετό νερό – περίπου 1,2 λίτρα την ημέρα, σύμφωνα με το NHS – για τη γενική υγεία. Γνωρίζοντας ότι το σώμα μας αποτελείται από περίπου 60% νερό, η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως προβλήματα εστίασης, προβλήματα μνήμης και κόπωση του εγκεφάλου, καθώς και πονοκεφάλους και προβλήματα στον ύπνο.

Έρευνες είχαν δείξει ότι μόνο το να είναι κανείς έστω και κατά 1% αφυδατωμένος μπορεί να προκαλέσει μείωση κατά 5% της γνωστικής του λειτουργίας. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η αφυδάτωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των εγκεφαλικών κυττάρων σε μέγεθος και μάζα.

Ως εκ τούτου, η μη κατανάλωση αρκετού νερού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την άνοια.

Λάτε με… κουρκουμά

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό British Journal of Nutrition πέρυσι διαπίστωσε ότι ο κουρκουμάς θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της άνοιας.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μια χημική ουσία στο μπαχαρικό, την κουρκουμίνη, η οποία αποδείχθηκε ότι αποτρέπει τη μείωση της ψυχικής λειτουργίας.

Ενώ το μπαχαρικό χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε φαγητά με κάρι, πιο πρόσφατα βρέθηκε ότι απορροφάται πιο αποτελεσματικά σε μορφή “λάτε” ροφήματος.