Οι αστυνομικές δυνάμεις σε ολόκληρο το κόσμο χρησιμοποιούν συχνά σπρέι πιπεριού προκειμένου να περιορίσουν τους ανθρώπους που κρίνονται εκτός ελέγχου. Ωστόσο, μετά από μία σειρά ανεξήγητων θανάτων, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η ουσία του σπρέι, που προέρχεται από καυτερές πιπεριές (τσίλι), θα μπορούσε να είναι μοιραία αν ο δέκτης έχει κάνει χρήση κοκαΐνης ή άλλων ναρκωτικών.

Ads

Στο Μόναχο, στην περίπτωση ενός 42χρονου που βρισκόταν εκτός ελέγχου, η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού. Στην αρχή δεν φάνηκε να έχει κανένα αποτέλεσμα. Όταν τελικά η αστυνομία κατάφερε να τον συλλάβει, ο 42χρονος κατέρρευσε. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και πέθανε δύο ημέρες αργότερα.

Στη νεκροψία διαπιστώθηκε ότι είχε πεθάνει ουσιαστικά από ασφυξία αφού η αστυνομία του πέρασε χειροπέδες. Η χρήση κοκαΐνης στην οποία είχε προβεί θα μπορούσε επίσης να έχει προκαλέσει το θάνατό του. Σύμφωνα με την εισαγγελέα στην οποία ανατέθηκε η υπόθεση, Barbara Stockinger «το σπρέι πιπεριού δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο αποτέλεσμα της νεκροψίας». Η υπόθεση που φαινόταν ξεκάθαρη, έκλεισε εύκολα.

Ο θάνατος του 42χρονου, ωστόσο ίσως δεν ήταν τόσο απλός όσο φάνηκε. Η υπόθεση του φαίνεται παρόμοια με άλλα περιστατικά που έχουν σημειωθεί σε όλο τον κόσμο, όπου σε άτομα υπό την επήρεια ναρκωτικών που βρίσκονται εκτός ελέγχου, έχει γίνει χρήση σπρέι πιπεριού και στη συνέχεια, σε χρονικό διάστημα των 15 έως 30 λεπτών, τα άτομα αυτά βρίσκονται νεκρά ή σε κώμα.

Ads

Ποντίκια στην κοκαΐνη

Η διαπίστωση αυτή προέρχεται από τον John Mendelson του Ιατρικού Κέντρου Καλιφόρνια στο San Francisco. Τα αποτελέσματα της μελέτης του Mendelson ενισχύει την υποψία που εδώ και καιρό εκφράζουν διάφοροι επικριτές των σπρέι πιπεριού, ότι δηλαδή μπορεί η χρήση τους να προκαλέσει το θάνατο σε ανθρώπους που βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών ή ψυχοτρόπων ουσιών.

Τα συμπεράσματα του Mendelson στηρίζονται σε πειράματα με ποντίκια που διενέργησε στο εργαστήριό του. Μια ομάδα ποντικών δέχτηκε ενέσεις κοκαΐνης. Τα ποντίκια της δεύτερης ομάδας έλαβαν μία δόση κοκαΐνης εμπλουτισμένης με μία ουσία που εξάγεται από τις πιπεριές τσίλι.

Όταν οι ερευνητές μετά από 24 ώρες έλεγξαν τα κλουβιά, μόνο λίγα από τα ποντίκια, στα οποία έγιναν ενέσεις κοκαΐνης ήταν νεκρά. Την ίδια ώρα περισσότερα από τα μισά, στα οποία χορηγήθηκε το μείγμα κοκαΐνης και τσίλι, δεν ήταν πλέον ζωντανά. «Φαίνεται ότι τουλάχιστον στην περίπτωση την ποντικιών η ουσία αυτή έχει την τάση να κάνει τις μικρές δόσεις κοκαΐνης θανατηφόρες» υποστηρίζει ο Mendelson.

Πικάντικο και Επικίνδυνο

Στη δεκαετία του 1960, οι μεταφορείς των ταχυδρομικών μεταφορέων άρχισαν να χρησιμοποιούν ένα μείγμα πιπεριού και πετρελαίου για την προστασία τους από τους σκύλους, φύλακες των σπιτιών. Οι φύλακες των πάρκων στις ΗΠΑ άρχισαν επίσης να χρησιμοποιούν τέτοια σπρέι για να απομακρύνουν τις αρκούδες. Τη δεκαετία του 1990, αστυνομικά τμήματα σε όλο τον κόσμο άρχισαν να χρησιμοποιούν τα σπρέι πιπεριού. Τα σπρέι αυτά είναι αποτελεσματικά από απόσταση δύο περίπου μέτρων και ενδεχομένως πιο επικίνδυνα από τα δακρυγόνα και επιτρέπει στους αστυνομικούς να αδρανοποιεί τους δράστες, αποφεύγοντας τη χρήση όπλου.

«Το συνιστούμε» τονίζει ο Hans Damm, επικεφαλής του Ινστιτούτου Εγκληματολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γερμανικής Αστυνομίας του Münster. «Το σπρέι πιπεριού ήταν κάτι νέο που προερχόταν από τις ΗΠΑ, και επειδή επρόκειτο για μία φυσική ουσία, ακόμη και το κόμμα των πρασίνων δεν μπορούσε να το αμφισβητήσει».

Η δοσολογία, ωστόσο, είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Επειδή το τσίλι είναι δύσκολο να βρεθεί σε καθαρή μορφή, οι εταιρείες συχνά καταφεύγουν στη χρήση συνθετικών στοιχείων. Οι αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού διαφέρουν αισθητά από περίπτωση σε περίπτωση. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε μία αποτελεσματική και μία θανατηφόρα δόση» διευκρινίζει ο Damm. Τους τελευταίους έξι μήνες πάντως, τουλάχιστον τρία άτομα στη Γερμανία έχουν πεθάνει από τη χρήση, εκ μέρους της αστυνομίας, σπρέι πιπεριού. Από αυτούς οι δύο ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, ενώ το τρίτο θύμα έκανε χρήση ηρεμιστικών με συνταγή γιατρού.

Στις ΗΠΑ, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) έχει τεκμηριώσει έναν αριθμό θανάτων από τη χρήση σπρέι πιπεριού. Μόνο 26 από αυτούς τους θανάτους συνέβησαν στην Καλιφόρνια, μεταξύ 1993 και 1995. Από τις περιπτώσεις αυτές, τα 24 θύματα είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών ενώ δύο αντιμετώπιζαν ψυχικές ασθένειες. Παρόλα αυτά μία μελέτη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σπρέι πιπεριού ευθυνόταν για τους θανάτους μόνος στις δύο περιπτώσεις από τις 63 που συνολικά μελετήθηκαν.

Η χρήση ναρκωτικών είναι από μόνη της αρκετή για να σκοτώσει ένα άτομο. Ο John Mendelson, ωστόσο επιμένει ότι υπάρχει μία αλληλεπίδραση μεταξύ του τσίλι και των ναρκωτικών. Επισημαίνει δε ότι οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά παρόμοιες. Οι περιπτώσεις που έχουν κατά καιρούς παρατηρηθεί στη Γερμανία φαίνεται να στηρίζουν τη θεωρία του.

Πηγή: Spiegel