Ας δούμε πέρα από τα καρότα

Ads

image

Έχετε ακούσει πιθανώς ότι τα καρότα και άλλα φρούτα και λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα ενισχύουν την υγεία των ματιών και προστατεύουν την όραση. Αυτή τους η λειτουργία είναι αποτέλεσμα την ύπαρξης βήτα-καροτίνης, ενός τύπου βιταμίνης Α που δίνει στις τροφές την πορτοκαλί τους απόχρωση, βοηθά τον αμφιβληστροειδή χιτώνα αλλά και άλλα μέρη του ματιού ώστε αυτά να λειτουργούν ομαλά.

Όμως η κατανάλωση καρότων και βήτα-καροτίνης δεν είναι επαρκής για τη σωστή λειτουργία των ματιών και την καλή όραση. Αν και η σύνδεσή τους με την όραση δεν είναι τόσο γνωστή, πολλές ακόμα βιταμίνες και μέταλλα είναι απαραίτητα για να έχουμε υγιή μάτια. Τα πέντε τρόφιμα που ακολουθούν είναι πλούσια σε αυτές τις ουσίες και η συνδυαστική κατανάλωσή τους αποτελεί εγγύηση για την καλύτερη λειτουργία του πολύτιμου αυτού μέρους του σώματός μας.

Ads

Φυλλώδη λαχανικά

image

Γεμάτα με λουτεΐνη και την αντιοξειδωτική ουσία ζεαξανθίνης, σύμφωνα με μελέτες, τα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

Αυγά

image

Ο κρόκος αποτελεί μια βασική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, αλλά και ψευδαργύρου, που επίσης συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με τον Paul Dougherty, ιατρικό διευθυντή του Dougherty Laser Vision στο Λος Άντζελες.

Εσπεριδοειδή και μούρα

image

image

Αυτά τα φρούτα περιέχουν ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

Αμύγδαλα

image

Ο καρπός των αμυγδάλων είναι γεμάτος με βιταμίνη Ε, η οποία σύμφωνα με έρευνες επιβραδύνει την εκφυλιστική ωχρά κηλίδα. Μια χούφτα αμύγδαλα παρέχει στον οργανισμό περίπου τη μισή από την απαραίτητη ημερήσια δόση βιταμίνης Ε που έχει ανάγκη ο άνθρωπος.

Λιπαρά ψάρια

image

Ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί, οι αντσούγιες και η πέστροφα είναι πλούσια σε DHA, ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή. Τα χαμηλά επίπεδα αυτού του οξέος στον οργανισμό έχουν συνδεθεί με το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας, αναφέρει στο περιοδικό Health ο Jimmy Lee, MD, διευθυντής διαθλαστικής χειρουργικής στο ιατρικό κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε ακόμα: Γνωρίστε τα ελληνικά superfoods των Αστέρια Σταματάκη και Κωνσταντίνου Ξένου