Οι νέοι ενήλικες (18-34 ετών) που πάσχουν από παχυσαρκία, καθώς επίσης και από διαβήτη και υπέρταση ήταν οι πιο ευάλωτοι να τεθούν σε μηχανική υποστήριξη ή να πεθάνουν από την Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, σε δείγμα 3.000 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν την άνοιξη αφότου προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό.

Ads

Η ανάλυση αυτή, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Jama Internal Medicine, αφορά ασθενείς που νοσηλεύτηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου και, σε πρώτη φάση, επιβεβαιώνει ότι οι νεαροί Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία: αποτελούσαν το 57% των νοσηλευομένων και το 49% όσων πέθαναν ή διασωληνώθηκαν, αν και αποτελούν μόνο το ένα τρίτο (33%) του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Συνολικά, οι νέοι που έπασχαν από νοσηρή παχυσαρκία (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 40) αποτελούσαν το 41% των ασθενών που διασωληνώθηκαν ή πέθαναν. Ακολουθούν όσοι έπασχαν από υπέρταση (31%) και από διαβήτη (27%).

Οι νέοι ενήλικες που έπασχαν από αυτές τις τρεις ασθένειες διέτρεχαν τον ίδιο κίνδυνο να πεθάνουν ή να διασωληνωθούν με τους υγιείς ενήλικες των επόμενων ηλικιακών ομάδων, των 35-64 ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ads

Η μελέτη αυτή ενισχύει τα συμπεράσματα πολλών άλλων που ανέφεραν ότι οι παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές αν προσβληθούν από την Covid-19.