Να αποφύγουν ακόμη και τις ελάχιστες ποσότητες καφεΐνης, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν επιτρεπτές, συστήνει στις εγκύους μια νέα επιστημονική έρευνα, η οποία συνδέει την κατανάλωση καφέ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης με τη γέννηση λιποβαρών μωρών.
 

Ads

Ερευνητές του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας μελέτησαν περίπου 60.000 γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους και διαπίστωσαν ότι το επίπεδο καφεΐνης που καταναλώνουν σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με το βάρος του μωρού τους. Όπως αναφέρουν στη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό «BMC Medicine», ακόμη και αν η έγκυος καταναλώνει πολύ μικρές ποσότητες καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών ή κακάο (είδη που περιέχουν καφεϊνη), αυξάνεται ο κίνδυνος να γεννήσει μωρά με βάρος μικρότερο του φυσιολογικού.
 
Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 200 έως 300 mg καφεΐνης την ημέρα αυξάνει κατά 27% έως 62% τον κίνδυνο γέννησης χαμηλού βάρους μωρού. Υπολογίστηκε ότι ένα μωρό που αναμένεται να γεννηθεί με μέσο βάρος 3,6 κιλών, ότι χάνει 21 έως 28 γραμμάρια για κάθε 100 mg καφεΐνης που καταναλώνει η έγκυος μητέρα ημερησίως.
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως όριο για τις εγκύους την ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης τα 300 mg, αλλά οι ειδικοί σε διάφορες χώρες συστήνουν στις εγκύους να μην πίνουν πάνω από 200 mg καφεΐνη την ημέρα (μια κούπα καφέ φίλτρου περιέχει περίπου 140 mg καφεϊνης). Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ακόμα και αυτά τα όρια ίσως να μην είναι αρκετά χαμηλά.
 
Η καφεΐνη περνάει μέσω του πλακούντα από την μητέρα στο έμβρυο, όπως συμβαίνει με τις θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο. Όμως το έμβρυο δεν διαθέτει ακόμα τα κατάλληλα ένζυμα για να αδρανοποιήσει αποτελεσματικά την ουσία.