Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκίνησε σήμερα την διαδικτυακή βάση δεδομένων για τις έρευνες σχετικά με τον καρκίνο, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ευρύτερη διάθεση των σχετικών πληροφοριών και πληροφόρηση του κοινού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο καρκίνος του πνεύμονα αναδεικνύεται ο πλέον θανατηφόρος.

Ads

Στη διεύθυνση https://www-dep.iarc.fr/ βρίσκονται στατιστικά στοιχεία από έρευνες από το 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο καρκίνος των πνευμόνων και του μαστού είναι οι πιο διαδεδομένες μορφές της νόσου ενώ ο καρκίνος των πνευμόνων είναι επίσης η πιο θανατηφόρα μορφή της, όπως επισημαίνει και ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Η βάση δεδομένων «παρέχει πληροφορίες συνολικά για τον καρκίνο και ειδικά για 27 μορφές του για σχεδόν όλες τις χώρες ή περιοχές του κόσμου». Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2008 διαγνώσθηκαν περίπου 12,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου και 7,6 εκατομμύρια θάνατοι.

Παγκοσμίως, οι μορφές που διαγιγνώσκονται πιο συχνά είναι ο καρκίνος των πνευμόνων (1,61 εκατομμύριο, 12,7% συνολικά), του μαστού (1,38 εκατομμύριο, 10,9%) του παχέος εντέρου και του ορθού (1,23 εκατομμύριο, 9,7%).

Ads

Οι πιο θανατηφόρες μορφές είναι των πνευμόνων (1,38 εκατομμύριο, 18,2% συνολικά), του στομάχου (0,74 εκατομμύριο, 9,7%) και του ήπατος (0,69 εκατομμύριο, 9,2%).

Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι έως το 2013 θα γίνονται ετησίως σχεδόν 21,4 εκατομμύρια διαγνώσεις νέων κρουσμάτων καρκίνου και ότι από τη νόσο αυτή θα προκαλούνται περισσότεροι από 13,2 εκατομμύρια θάνατοι.