Τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) παρουσίασε σήμερα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Το νομοθέτημα έχει κατατεθεί στη Βουλή προς δημόσια διαβούλευση από τη Δευτέρα το βράδυ και στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτών στο ΕΣΥ και στην ορθολογική κατανομή και διαχείριση των πόρων.

Ads

Στόχοι του υπουργείου είναι:

  • η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες,
  • η βελτίωση της προσβασιμότητας στο ΕΣΥ,
  • η βελτίωση της διαχείρισης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού,
  • η βελτίωση της διοικητικής διάρθρωσης, των ελεγκτικών μηχανισμών και της κοινωνικής λογοδοσίας,
  • εισαγωγή του εθελοντισμού στο ΕΣΥ
  • αλλαγές στην δημόσια Υγεία σε πέντε νομοθετικά βήματα που θα αφορούν το πλαίσιο προμηθειών στα φάρμακα, την αναβάθμιση του ΕΣΥ, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς και τους κανόνες στον ιδιωτικό τομέα.

Τα παραπάνω ανέφερε η υπουργός Υγείας Μαριζίλα Ξενογιαννακοπούλου, κατά την σημερινή παρουσίαση των βασικών κατευθύνσεων του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντάς τα «τομές με ξεκάθαρη κατεύθυνση» για την Υγεία. Κομβικό σημείο του αποτελεί η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε, όπως εξήγησε η κα Ξενογιαννακοπούλου, αφενός να αξιοποιηθεί ο ακριβός εξοπλισμός τους και αφετέρου να επιστρέψει στο Δημόσιο ένα μέρος από τις δαπάνες που καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα. Η ολοήμερη λειτουργία τους θα γίνει εφικτή μέσω απογευματινών ιατρείων με αξιοποίηση του μόνιμου, ή επικουρικού όπου χρειαστεί προσωπικού, αλλά και των πανεπιστημιακών ιατρών, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων. Η δυνατότητα θα παρέχεται με συμβάσεις του ΕΣΥ με τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ασφαλιστικές εταιρίες του ασθενούς που θα επιβαρύνονται τη δαπάνη, ενώ τα έσοδα θα καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων.

Αλλαγές έρχονται και στο σύστημα των Επικουρικών Ιατρών βάσει των πραγματικών αναγκών, σημείωσε η υπουργός, κυρίως σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές με την προκήρυξη κατά προτεραιότητα των κενών θέσεων, ενώ θα δίνονται κίνητρα και για το διορισμό μόνιμων ιατρών του ΕΣΥ σε αυτές τις περιοχές με προσαύξηση του μισθού κατά 10% και αύξηση της μοριοδότησης ύστερα από 5ετία.

Ads

Σχετικά με τις εφημερίες, θεσπίζεται μηνιαία αποζημίωση για σταθερό αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών και δέσμευση πληρωμής στον επόμενο μήνα, ενώ επιπλέον αναγκαίες εφημερίες θα καλύπτονται από τα έσοδα των νοσοκομείων.

Στα διοικητικά, θεσπίζεται βαθμίδα Συντονιστή Διευθυντή στα νοσοκομεία, ενώ μειώνονται τα μέλη των ΔΣ κατά δύο και καταργείται η θέση του αντιπροέδρου σε ιδρύματα άνω των 400 κλινών. Όπως πρόσθεσε η υπουργός, θα υπάρξει διαδικασία ετήσιων κυλιόμενων πινάκων με πλήρη ενημέρωση για τις εκκενώσεις θέσεων εντός δύο μηνών για τη στήριξη του προσωπικού του ΕΣΥ.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για νέο κεφάλαιο στα δικαιώματα του πολίτη και τη λογοδοσία, με τη θέσπιση Γραφείου Υποστήριξης του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο, Συμβούλιου Διαβούλευσης, Διαφάνειας και Λογοδοσίας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας σε κάθε Δήμο καθώς και Περιφερειακό Συμβούλιο Προγραμματισμού και ετήσια Έκθεση του Υπουργού Υγείας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Επιπλέον, όπως εισάγεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ο θεσμός του εθελοντισμού με πρόβλεψη σύστασης ειδικού Μητρώου Εθελοντών.

Απαντώντας στους προβληματισμούς που εξέφρασαν τα μέλη της Επιτροπής στη δευτερολογία της η κα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε ως εξαιρετικά χρήσιμη τη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε ποια φάση και σε ποιο δημοσιονομικό περιβάλλον κινούμαστε όταν όλο το σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση. «Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο», είπε χαρακτηριστικά, «και να στηρίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας ως κοινωνικού αγαθού», ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για περαιτέρω συζήτηση των επιμέρους θεμάτων και βάσει οικονομικών στοιχείων που θα προσκομίσει η ίδια στην Επιτροπή.