Μία πρωτότυπη αλλά «ευεργετική» πρόταση καταθέτει μία ομάδα επιστημόνων του βρετανικού πανεπιστημίου Imperial που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Cardiology. Ο επικεφαλής δρ Ντάρελ Φράνσις και η ομάδα του προτείνουν στις αλυσίδες «Fast Food» μαζί με τα φαγητά τους να προσφέρουν και στατίνες.

Ads

Τι είναι οι στατίνες; Πρόκειται για τα κυριότερα υπολιπιδαιμικά φάρμακα (μειώνουν τα επίπεδα της χολιστερίνης), τα οποία ωστόσο, αν και θεωρούνται πολύ αποτελεσματικά, αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, καθώς εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες στους μύες και στο συκώτι. Το τελευταίο διάστημα η κατανάλωσή τους αυξάνεται ραγδαία.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη της επιστημονικής ομάδας του βρετανικού πανεπιστημίου Imperial, οι εν λόγω ουσίες, θα μπορούσαν να προσφέρονται ως συνοδευτικά των γευμάτων στα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, όπως γίνεται τώρα με τη μαγιονέζα ή την κέτσαπ.

Σύμφωνα με την μελέτη «η αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής που προκαλεί η κατανάλωση ενός χάμπουργκερ ή ενός μιλκσέικ, λόγω των πλούσιων λιπαρών, εξουδετερώνεται με τη λήψη στατίνων», ωστόσο η πανεπιστημιακή ομάδα σημειώνει ότι «οι στατίνες δεν εξαλείφουν όλες τις επιπτώσεις που έχουν τα χάμπουργκερ και οι τηγανιτές πατάτες στην υγεία».

Ads

«Είναι καλύτερο να αποφεύγεται μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Όμως έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με τη λήψη στατίνων μειώνεται η πιθανότητα καρδιακής προσβολής τόσο, όσο αυξάνεται με την κατανάλωση γρήγορου φαγητού».

Aντίθετο με την πρόταση εμφανίζεται το βρετανικό Ίδρυμα Καρδίας, που δια στόματος του επικεφαλής του Πίτερ Ουάισμπεργκ τονίζει ότι «δεν μπορούμε να λάβουμε κυριολεκτικά υπόψη μας τον ισχυρισμό ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του γρήγορου φαγητού μπορούν να εξουδετερωθούν με μία δόση στατίνων κατά της χοληστερίνης».

«Μία διατροφή που βασίζεται στο γρήγορο φαγητό έχει και άλλες αρνητικές συνέπειες για την υγεία, κυρίως την αύξηση της αρτηριακής πίεσης εξαιτίας των μεγάλων δόσεων αλατιού ή την παχυσαρκία εξαιτίας των πλούσιων σε θερμίδες γευμάτων», προσθέτει ο Ουάισμπεργκ.

Πώς δρουν οι στατίνες…

Οι στατίνες παρεμποδίζουν τη διαδικασία σύνθεσης της χοληστερίνης στο ήπαρ (όπου παράγεται το 75% της χοληστερίνης του οργανισμού). Ωστόσο, η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για την ομαλή κυτταρική λειτουργία, γι’ αυτό και το συκώτι την «αναζητά» αλλού. Έτσι, λοιπόν, δεσμεύει και χρησιμοποιεί τη χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η μείωση της χοληστερίνης στο αίμα.